Ζητούν επιβολή τέλους στα smartphones για πνευματικά δικαιώματα

Ζητούν επιβολή τέλους στα smartphones για πνευματικά δικαιώματα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το 2% στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) επανέρχονται δριμύτεροι και ζητούν την επιβολή τέλους υπέρ των πνευματικών δημιουργών της χώρας 6% επί της αξίας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones). Η επιχείρηση επιβολής του νέου τέλους ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, όταν 17 φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά δύο επιχειρήσεων εισαγωγής και διάθεσης κινητών τηλεφώνων. Στην αίτηση αυτή ζητήθηκε από τις εταιρείες Vodafone Hellas και Huawei Hellas να γνωστοποιήσουν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) για την περίοδο 01.01.2014-30.6.2014 την αξία χονδρικής πώλησης διαφόρων ειδών και κυρίως των smartphones. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αίτησης, τα smartphones αξιοποιούνται στην αναπαραγωγή έργων ήχου και εικόνας και ως συνέπεια εμπίπτουν στις διατάξεις επιβολής τέλους υπέρ των πνευματικών δημιουργών.

Σήμερα υφίστανται δύο συντελεστές τελών υπέρ των πνευματικών δημιουργών, 4% για τα προϊόντα των φωτοαντιγραφικών, μέσω των οποίων αναπαράγονται έργα λόγου, και 6% για τα συστήματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, π.χ. CD-Rs, DVD-Rs, scanners, κ.λπ. Το σχέδιο νόμου, που έφερε πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρεί να καθιερώσει έναν ακόμη συντελεστή υπέρ των πνευματικών δημιουργών, 2%, που θα επιβάλλεται επί της αξίας κάθε Η/Υ. Το σχέδιο νόμου στόχο έχει να προσαρμόσει την εθνική νομοθεσία στην οδηγία 2014/26/E.E., η οποία επιχειρεί την εναρμόνιση της λειτουργίας των ΟΣΔ στην Ε.Ε. Στο σχέδιο νόμου ωστόσο παρείσφρησε και μια διάταξη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την προαναφερόμενη οδηγία και επαναφέρει διάταξη που είχε καταργηθεί το 2002. Η διάταξη αυτή, για άλλη μία φορά έχει τους εμπνευστές της στον ΟΠΙ, ο οποίος και αποτελεί το μέσο επιβολής των προαναφερόμενων φορολογιών στους κατασκευαστές φωτοαντιγραφικών, scanners, κ.λπ. Οπως και να έχει κατάσταση, η υπερασπιστική γραμμή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σχετίζεται με το γεγονός ότι τα smartphones ουσιαστικά συνιστούν Η/Υ. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν την αποσόβηση της επιβολής του τέλους 6% που επιδιώκει ο ΟΠΙ και οι ΟΣΔ, ή στη χειρότερη, εφόσον αυτό τελικά περάσει, να επιβληθεί τέλος 2%. Από τις δύο ένδικες υποθέσεις που ξεκίνησαν οι ΟΣΔ, στο ακροατήριο έφτασε πρόσφατα (11.01.2016) η Vodafone. Το δικαστήριο προφανώς δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση. Για τη δεύτερη υπόθεση (Huawei Hellas) η εκδίκαση ήταν να πραγματοποιηθεί 25.01.2016, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή