«Αλλαγή σελίδας» για την Coca-Cola HBC, με τον Αν. Δαυίδ να αναλαμβάνει πρόεδρος

«Αλλαγή σελίδας» για την Coca-Cola HBC, με τον Αν. Δαυίδ να αναλαμβάνει πρόεδρος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της νέας γενιάς περνά ο μεγαλύτερος πολυεθνικός όμιλος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Πριν καλά καλά συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του, ο Αναστάσης Δαυίδ, το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Κύπριου επιχειρηματία Γιώργου A. Δαυίδ, αναλαμβάνει την προεδρία της Coca-Cola HBC. Ενός συγκροτήματος με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακόμα υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Εχοντας εργαστεί για τον όμιλο πάνω από δυο δεκαετίες, δεν αποτελεί περίπτωση προέδρου κληρονομικώ δικαίω. «Κάθε άλλο», σημειώνουν άνθρωποι που έχουν εργαστεί μαζί του σε πολλές από τις θέσεις από τις οποίες πέρασε κατά τη διαδρομή του στην εταιρεία.

Ο Αναστάσης Δαυίδ αποφοίτησε το 1993 από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Coca-Cola Bottling στις ΗΠΑ. Από τότε έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις, όπως στα τμήματα πωλήσεων, μάρκετινγκ, οικονομικής διεύθυνσης και είναι έτσι «σαρξ εκ της σαρκός» της επιχείρησης. Οσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν πως έχει τα εχέγγυα ώστε να ηγηθεί επιτυχώς ενός ομίλου με παρουσία σε 28 χώρες και μονάδες παραγωγής σε πολλές εξ αυτών, τις τέσσερις εκ των οποίων στην Ελλάδα.

Οι φίλοι του αλλά και οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως άνθρωπο «πάντα θετικό», αλλά και ως επιχειρηματία που «ξέρει να ακούει τους άλλους». «Η πόρτα του είναι πάντοτε ανοικτή για όσους θέλουν να του μιλήσουν», λένε χαρακτηριστικά.

Στο βιογραφικό του έχει να επιδείξει και συμμετοχές στη διοίκηση άλλων μεγάλων ομίλων, όπως στην Aegean Airlines, την ελληνική θυγατρική του γαλλικού ομίλου AXA Insurance, καθώς και τη ναυτιλιακή Navios.

Είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στο FaresCenter του Πανεπιστημίου Tufts, καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών. Ο Αναστάσης είναι παντρεμένος πρόσφατα και πριν από λίγους μήνες έγινε πατέρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola HBC (η οποία ελέγχεται κατά 23% από την Kar Tess Holding S.A., συμφερόντων των οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη, κατά 23% από την αμερικανική The Coca-Cola Company – το 54% βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά) αποφάσισε αυτή την εβδομάδα τον διορισμό του ως προέδρου. Θα προταθεί επίσης για εκλογή και από τους μετόχους στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Στο Δ.Σ. από το 2006

Με τη διοίκηση της εταιρείας ασχολείται, πάντως, εδώ και αρκετά χρόνια: συμμετείχε στο διοικητικό της συμβούλιο από το 2006, ενώ από το 2014 κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Μιλώντας για την ανάληψη της νέας του θέσης, ο Αναστάσης Δαυίδ χαρακτηρίζει τον διορισμό του μεγάλη τιμή: «Ενστερνίζομαι πλήρως τις αξίες της εταιρείας και θα συνεχίσω να εργάζομαι με τους συναδέλφους μου στο διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση ώστε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας μας». Ο πατέρας του Γιώργος δηλώνει υπερήφανος που διετέλεσε πρόεδρος της Coca-Cola HBC: «Υστερα από 35 χρόνια στην εταιρεία, πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσω τα ηνία σε έναν νέο ηγέτη. Θα ήθελα να ευχηθώ στον Αναστάση και σε όλους στην Coca-Cola HBC κάθε επιτυχία για το μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή