«Κλειδί» η αξιολόγηση για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου

«Κλειδί» η αξιολόγηση για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών έχει κάνει φέτος το Χρηματιστήριο, καθώς στις πρώτες 17 συνεδριάσεις του 2016 έχουν χαθεί λογιστικά σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Η απογοήτευση κυριαρχεί στα στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στην «Κ», επικρατεί σκοτάδι, με ελάχιστο τζίρο και κυρίως με τις περισσότερες εταιρείες να βρίσκονται σε χρηματιστηριακό λήθαργο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Η περιδίνηση της ελληνικής αγοράς λόγω των εισαγόμενων αναταράξεων, εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου και της υποχώρησης στις τιμές των εμπορευμάτων, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας μειώνεται, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η επίδραση από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, είναι σχεδόν απίθανο να ασχοληθούν τα hedge funds με την Αθήνα, αφού οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν το 2015 και συνεχίζουν να καταγράφουν και το 2016 τα έχουν οδηγήσει να θέσουν ως προτεραιότητα τις βασικές επενδυτικές τους επιλογές στα μεγάλα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης αναφέρει ότι «η αγορά έχει απορρυθμιστεί εντελώς, καθώς δεν υπάρχουν φρέσκα κεφάλαια. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστρέψει το πρόσωπό τους από την ελληνική αγορά, αφού περιμένουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας, η οποία θα έπρεπε να είχε τελειώσει τον Νοέμβριο και τώρα η νέα ημερομηνία είναι ο προσεχής Απρίλιος. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο. Είμαστε ως κλάδος σε άσχημη θέση, καθώς επικρατεί επενδυτική άπνοια». Επίσης, ο κ. Κυρίτσης σημειώνει ότι «η χρηματιστηριακή άρση των capital controls δεν βοήθησε την επαναφορά κεφαλαίων, αφού η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών έχει πέσει στα 40 και 50 εκατ. ευρώ».

Χαραμάδα…

Ο κ. Αλέξανδρος Πουλαρίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, είναι πιο αισιόδοξος και πιστεύει ότι αρκετά σύντομα και αφού ξεπεράσει η κυβέρνηση τον σκόπελο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα αλλάξει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο. Οπως υπογραμμίζει, «μόλις λυθούν τα θέματα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, της αξιολόγησης του χρέους και χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τα capital controls, τότε η αγορά μετοχών θα κινηθεί ανοδικά, αφού έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα υπερπουλημένα επίπεδα». Ο κ. Πουλαρίκας θεωρεί «ότι, μόλις ενισχυθεί ο ημερήσιος τζίρος συναλλαγών άνω των 120 εκατ., τότε θα είναι τα πρώτα σημάδια για την αφύπνιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου». Επίσης, ο πρόεδρος της εταιρείας Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι «δεν είναι τυχαία η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την S&P, που αποτελεί προάγγελο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Μιχάλης Καραμανώφ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Καραμανώφ ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει πως «η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αγορά και η ασάφεια. Δεν είμαι αισιόδοξος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, καθώς οι τζίροι είναι πενιχροί και οι περισσότερες εισηγμένες δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για την εμπορευσιμότητα των μετοχών τους». Ακόμη εκτιμά ότι «η μεταβλητότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο της πιο ρηχής χρηματιστηριακής αγοράς της Ευρωζώνης» και καταλήγει ότι, «εάν και όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας, το Χρηματιστήριο θα μπορέσει να αντλήσει καύσιμη ύλη για να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα».

Αισιοδοξία

Αρκετά αισιόδοξος είναι ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχε διατυπώσει την άποψη ότι «το Χρηματιστήριο έχει τις προοπτικές να αφυπνισθεί από τον Φεβρουάριο, όπου θα γνωρίζουμε, σε μεγάλο βαθμό, πώς εξελίσσεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου». Ο κ. Λαζαρίδης, που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο Λονδίνο και αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι, στο πλαίσιο παρουσίασης των ελληνικών επιχειρήσεων, υπογραμμίζει στην «Κ» ότι «οι ξένοι επενδυτές ενημερώνονται τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση για τις εξελίξεις στις εισηγμένες στις οποίες έχουν επενδύσει και διατηρούν ποσοστά τουλάχιστον βασικού μετόχου, δηλαδή πάνω από 5%».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΕΧΑΕ σημειώνει ότι «το Ελληνικό Χρηματιστήριο διαθέτει καλές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις που κατάφεραν και επιβίωσαν από την εξαετή ύφεση, λόγω του εξαιρετικού management, που δεν παρασύρθηκε σε άστοχες επενδύσεις, και θωράκισαν τις εταιρείες τους διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά τους διαθέσιμα, τα οποία και κάλυψαν το σύνολο των δανειακών τους αναγκών». Μεγάλο ενδιαφέρον τέλος θα παρουσιάσουν τα ετήσια αποτελέσματα του 2015 των εισηγμένων, που θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή