ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Air China ενισχύει τις πτήσεις της στην Ελλάδα

chian1

Πλάνο τριών σταδίων για την άμεση αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κίνα δρομολογεί η Air China. Η κινεζική αεροπορική εταιρεία, που ήδη συνδέει την Αθήνα με το Πεκίνο, από τον επόμενο κιόλας μήνα θα χρησιμοποιεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού σχεδιάζονται, αρχικά, η αύξηση των δρομολογίων και, ακολούθως, η μετατροπή των δρομολογίων σε απευθείας.

Οι σχετικές αποφάσεις έρχονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις, και ειδικότερα στην κατοχύρωση του διαγωνισμού για την καταστατική πλειοψηφία του ΟΛΠ στην Cosco. Μάλιστα, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ζου Ξιαολί, μιλώντας σε κλειστό ακροατήριο πριν από λίγες ημέρες, έκανε ειδική αναφορά στα σχέδια αυτά της Air China.

Η Air China πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά μέσω Μονάχου, αν και χωρίς μετεπιβίβαση σε άλλο αεροσκάφος. Το 2015 υπολογίζεται πως μετέφερε από την Αθήνα περισσότερους από 20 χιλιάδες επιβάτες. Ομως η ζήτηση για περισσότερες θέσεις είναι υπαρκτή και αναμένεται να ενισχυθεί τόσο στην κατηγορία των επιβατών που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους όσο κυρίως και στην κατηγορία των εισερχόμενων από την Κίνα τουριστών. Υπό την προοπτική αυτή κινείται και η αεροπορική.

Σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη, κατά το 2016 «οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά. Η Air China θα αναβαθμίσει τις πτήσεις μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας», και οι δύο χώρες «θα υιοθετήσουν νέα μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού».

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για τουρισμό, και ο αριθμός τους το 2014 ξεπέρασε τα 100 εκατ. με κατά κεφαλήν δαπάνη 3.000 δολαρίων. Αν και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία στην Κίνα αναμένεται να επιβραδύνει τους αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης του εξωτερικού τουρισμού, πολλοί επιλέγουν την Ελλάδα. Οπως έχει επισημάνει ο πρέσβης σε παλαιότερες δηλώσεις του στην «Κ», «η Σαντορίνη είναι ο πιο αγαπημένος προορισμός για τους νεόνυμφους, ενώ η Κρήτη έγινε πασίγνωστη μετά τον απεγκλωβισμό Κινέζων από τη Λιβύη το 2011. Το 2014, μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, η Ρόδος έχει γίνει γνωστή σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Η επιτυχής επένδυση της Cosco στον Πειραιά έκανε τους Κινέζους να ενδιαφερθούν για τα νησιά».

Το σκεπτικό του Πεκίνου συνδέεται μακροπρόθεσμα και με την κρουαζιέρα, αφού, όπως εξηγούν διπλωματικές πηγές, οι Κινέζοι θα μπορούν να έρθουν στην Αθήνα με την Air China, να επιβιβαστούν σε ένα κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά και να περιηγηθούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σύντομα και με μικρό κόστος.