Εκπτώσεις 10% στους επαγγελματίες από ΔΕΗ

Εκπτώσεις 10% στους επαγγελματίες από ΔΕΗ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κύμα διαρροής των καλών πελατών της προς τους ιδιωτικούς παρόχους επιχειρεί να αναχαιτίσει η ΔΕΗ, προσφέροντας εκπτώσεις μέχρι και 10%. Το κίνητρο απευθύνεται στους συνεπείς επαγγελματικούς καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης, κατηγορία που εμφανίζει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και η οποία έχει αναδειχθεί σε «μήλον της Eριδος» για την αγορά.

Η απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προβλέπει εκπτώσεις έως και 10% στο ανταγωνιστικό μέρος των επαγγελματικών τιμολογίων μέσης και χαμηλής τάσης, με τη μορφή της επιστροφής χρημάτων μέσω του συμψηφισμού με προηγούμενο λογαριασμό.

Το κίνητρο ισχύει ακόμη και για καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσέλθουν στα ταμεία της επιχείρησης να αποπληρώσουν τον τρέχοντα λογαριασμό και να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους. Η ΔΕΗ έχει συνδέσει τη σχετική απόφαση με τη βελτίωση της εισπραξιμότητά της, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές στο τέλος του 2015 έχουν προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα πραγματικά κίνητρα, ωστόσο, συνδέονται με την ένταση του ανταγωνισμού από τους ιδιωτικούς παρόχους, οι οποίοι ενόψει των προβλεπόμενων από το μνημόνιο μέτρων για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ έχουν εντείνει τις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τις προσφορές, επικεντρώνοντας κυρίως στα επαγγελματικά τιμολόγια, που αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει προσφάτως στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ το συνολικό μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε σε ποσοστό 4% περίπου, από 98,5% σε 94,5%, η μείωσή του στην εμπορική και βιομηχανική χρήση μέσης και χαμηλής τάσης αγγίζει το 20% (μερίδιο ΔΕΗ 80%). Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτοί οι πελάτες είναι οι πιο κερδοφόροι και οι πιο συνεπείς. Η απώλεια μεριδίου σε αυτή την κατηγορία πελατών είναι πολλαπλώς επιζήμια για τη ΔΕΗ, αφού μέσω αυτής καλύπτει μέρος της «χασούρας» από τις οικιακές καταναλώσεις, που εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεξόφλητων λογαριασμών. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΗ σήμερα την υποχρεωτική, βάσει των δεσμεύσεων της χώρας, μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια και κατά 50% μέχρι το 2020. Η μεγάλη ανησυχία για τη ΔΕΗ είναι ότι η απώλεια αυτού του μεριδίου μπορεί να προέλθει από το υγιές κομμάτι των πελατών της, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αγοράς υψηλής τάσης –αγρότες, δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη– που υπερβαίνει το 50%, δεν μετακινείται.

Η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο αναχαίτισης της επιθετικής πολιτικής που δέχεται από τους ανταγωνιστές της. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης φαίνεται να υιοθετεί μια συνολικότερη επιθετική πολιτική, με προτάσεις που μέχρι πρότινος αποτελούσαν «ταμπού» για τη ΔΕΗ. Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου Athens Energy Forum, τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με κοινοπραξίες ιδιωτών, κάτι στο οποίο έχει επισήμως αναφερθεί επανειλημμένως, οριοθέτησε όμως για πρώτη φορά συγκεκριμένους τομείς συνεργασιών, όπως και πιθανά ποσοστά συμμετοχής της ΔΕΗ σε αυτά τα κοινοπρακτικά σχήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για συνεργασίες με ιδιώτες στη νέα μονάδα Μελίτη 2 της ΔΕΗ (βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού), αλλά και στη Μελίτη 1, που λειτουργεί ήδη και η οποία αποτελούσε κομμάτι της Μικρής ΔΕΗ, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σταθμού του Αμυνταίου. Τόνισε μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτά τα σχήματα με μειοψηφικό πακέτο, καθώς επίσης και ότι ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωτικά να είναι ενεργειακή εταιρεία, αρκεί να είναι αξιόπιστος. Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα της βαθιάς πεποίθησης που επικρατεί στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι η μείωση του μεριδίου της μέσω του μέτρου των δημοπρασιών, που προβλέπει το μνημόνιο, είναι το πιο καταστροφικό σενάριο για την επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή