Αλλαγές στη σύσταση και την λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών

Αλλαγές στη σύσταση και την λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στους δασικούς συνεταιρισμούς-«σφραγίδες» και στην εκμετάλλευση των δασών από ανειδίκευτους εργάτες φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει την ανασύσταση όλων των δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι πλέον θα αποτελούνται υποχρεωτικά από δασεργάτες. Επεκτείνει το αντικείμενό τους και σε άλλα δασικά είδη, όπως τα αρωματικά φυτά, τα μανιτάρια, κ.λπ. Και τους δίνει το δικαίωμα μεταποίησης, προκειμένου να μην καταλήγουν απλά πωλητές καυσόξυλων.

Σύμφωνα με απογραφή του 2009, στη χώρα μας λειτουργούν 810 δασικοί συνεταιρισμοί. Πρόκειται για ομάδες 7 ατόμων, που συνιστούν έναν συνεταιρισμό και μισθώνουν από το κράτος ή ιδιώτες ένα κομμάτι δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του τοπικού δασαρχείου. Μέρος των εσόδων τους καταλήγει στο κράτος (10%) και στους δήμους (5%). Το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, η συνολική παραγωγή ξύλου, μέσω δασικών συνεταιρισμών, ανήλθε σε 730 χιλιάδες κυβικά μέτρα στα δημόσια δάση και σε 388 χιλιάδες στα ιδιωτικά, ενώ τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των δασών ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ.

«Οι δασικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν εν κενώ, καθώς διέπονται από την αγροτική νομοθεσία περί συνεταιρισμών, η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητές τους», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Ως αποτέλεσμα έχουμε “οικογενειακούς” συνεταιρισμούς ή συνεταιρισμούς-“σφραγίδες”, όπου κάποιος επαγγελματίας ή έμπορος βρίσκει 7 ανθρώπους, τους πληρώνει για να εγγραφούν ως μέλη και, τελικά, μπαίνουν άσχετοι άνθρωποι στο δάσος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά τους αλλά και για τη διαχείριση του δάσους».

Οπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η πρώτη απόπειρα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ειδικά για τους δασικούς συνεταιρισμούς έγινε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, ωστόσο δεν προχώρησε. Με το σχέδιο νόμου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Φεβρουαρίου:

• Οι δασικοί συνεταιρισμοί μετονομάζονται Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ) και έχουν τουλάχιστον 25 μέλη, τα οποία είναι όλα αποδεδειγμένα δασεργάτες. Μόνον οι ΔΑΣΕ μπορούν να αναλάβουν την εκμετάλλευση δασών, και στο έργο τους περιλαμβάνονται, εκτός από τη συλλογή ξύλου και ρητίνης, η συλλογή κάθε είδους καρπών από τα δάση, καθώς και η πραγματοποίηση εργασιών δασοπροστασίας.

• Πέντε ή περισσότεροι ΔΑΣΕ που βρίσκονται στον ίδιο νομό μπορούν να συστήσουν μια ένωση, προκειμένου να ιδρύσουν μονάδα μεταποίησης προϊόντων.

Οσον αφορά στους σημερινούς δασικούς συνεταιρισμούς, θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να διαγράψουν όσα μέλη τους δεν είναι δασεργάτες και να συμπληρώσουν 25 μέλη με βάση το νέο πλαίσιο.

«Σε χώρες με μικρότερη δασοκάλυψη από την Ελλάδα, η εκμετάλλευση των δασών αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ, ενώ σε εμάς σε λιγότερο από 0,5%», ανέφερε ο γενικός διευθυντής Δασών του ΥΠΕΝ Κώστας Δημόπουλος. «Πρέπει να δώσουμε αναπτυξιακά μέτρα στους συνεταιρισμούς, ώστε να αξιοποιήσουν το δασικό κεφάλαιο».

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο κ. Τσιρώνης προανήγγειλε την παρουσίαση σχεδίου νόμου για την κατάρτιση των δασικών χαρτών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μάλιστα υπεραμύνθηκε του «παγώματος» των κατεδαφίσεων, υποστηρίζοντας ότι μετά το πέρας της διαδικασίας κύρωσης των χαρτών (κατ’ εκτίμησή του, σε μία τριετία) κάποιοι οικισμοί μέσα σε δάση μπορεί, τελικά, να νομιμοποιηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή