Επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης του ΟΛΠ ζητεί η Κίνα

Επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης του ΟΛΠ ζητεί η Κίνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σαφή ανησυχία της Κίνας πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μπορεί να εισέλθει σε μια νέα περίοδο μακρών καθυστερήσεων ερμηνεύουν διπλωματικές πηγές την επισήμανση του πρέσβη της Κίνας Ζου Ξιαολί ότι «η κινέζικη πλευρά ευελπιστεί πως τα κείμενα θα περάσουν από το Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσει ομαλά το πλέον σημαντικό έργο συνεργασίας των δύο χωρών μας, το οποίο και θα φέρει άμεσα οφέλη στους δύο λαούς».

Η δημόσια αυτή αναφορά δεν είναι ασύνδετη με τις αντιρρήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης που διατυπώνονται ανοιχτά από μέλη της κυβέρνησης, φορείς του Πειραιά, συνδικαλιστές και την προσπάθεια μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ να καθυστερήσουν την υλοποίηση της εξαγοράς του 67% από την Cosco μέσω αμφιβόλου νομικού αποτελέσματος αποφάσεις για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης.

Πάντως, ο Κινέζος πρέσβης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «2015 – Ετος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας» των ΕΛΤΑ, χαρακτήρισε ευχάριστο γεγονός ότι η Cosco ανακηρύχθηκε προτιμώμενος επενδυτής, εκτιμώντας πως η απόφαση αυτή είναι αμοιβαία επωφελής και σπουδαία πρόοδος για τη συνεργασία Κίνας – Ελλάδας και Κίνας – Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης έχει κρατήσει άνω του ενάμισι έτους και άλλο τόσο η έγκριση της επένδυσης των 230 εκατ. της Cosco στο δυτικό τμήμα του λιμανιού.

Πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση προτίμησε να επισημάνει μόνον την ανάγκη σεβασμού των εργατικών σχέσεων, του περιβάλλοντος και της ύπαρξης κοινωνικού μερίσματος και να μην αναφερθεί στις εκκρεμότητες για την αξιοποίηση του λιμανιού.

Επιπλέον, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας με την οποία ζητούν να κατατεθούν έγγραφα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, μεταξύ των οποίων και απόφαση διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ Α.Ε. με την οποία εγκρίνεται σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, η οποία, βέβαια, δεν υπάρχει, αφού το θέμα θα πάει σε έκτακτη γενική συνέλευση, την οποία, όμως, πρέπει να εγκρίνει το Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή