ΣΕΒ: Aπαραίτητη η «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών

ΣΕΒ: Aπαραίτητη η «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) προκάλεσαν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ τονίζει ότι «η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία των διοικητικών αρχών, ιδίως αυτών που έχουν την ευθύνη ρύθμισης ή εποπτείας της επιχειρηματικής λειτουργίας, αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα των αγορών, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», ενώ, αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία Σταθάκη, κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «στοχευμένο εξοβελισμό μελών των ανεξάρτητων αρχών» και για ρυθμίσεις που «έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τα κοινοτικά όργανα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ξένα εξειδικευμένα νομικά περιοδικά («Mlex», «PaRR», «GCR») το αναδεικνύουν με εκτενή ρεπορτάζ και άρθρα.

Οπως υποστηρίζει ο ΣΕΒ: «Για τον επενδυτή οι ανεξάρτητες αρχές ταυτίζονται με την τήρηση των νόμων, την ασφάλεια δικαίου και τη συνέχεια της διοίκησης». Και προσθέτει: «Οι ανεξάρτητες αρχές παρεμβάλλονται μεταξύ κράτους και αγοράς και επιτελούν συγκεκριμένο ρόλο ως προς την απελευθέρωση και εν συνεχεία εποπτεία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (π.χ., Τηλεπικοινωνίες – ΕΕΤΤ, Ενέργεια – ΡΑΕ, κ.ά.), και δεν αποτελούν “διεύθυνση” ή “τμήμα” του εποπτεύοντος υπουργείου».

Ο ΣΕΒ προτείνει τη σύνδεση με τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την απομάκρυνση από τον έλεγχο του υπουργού όσον αφορά τόσο τη λειτουργία όσο και την επιλογή των μελών, τη μεγαλύτερη διασύνδεση με τις ευρωπαϊκές αντίστοιχες αρχές (π.χ., Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αρχών Ανταγωνισμού – ECN) και τη δημόσια λογοδοσία με απολογισμό πεπραγμένων και ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο.

«Το έλλειμμα ισχυρών, ανεξάρτητων και αποτελεσματικών θεσμών, που είναι ικανοί να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, στερεί από τη χώρα μας το επενδυτικό ενδιαφέρον που της αξίζει, την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή οικογένεια και πλήττει το κύρος της. Η “αποπολιτικοποίηση” της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της επιστροφής στην ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ και καταλήγει: «Για τον ΣΕΒ η μέγιστη δυνατή θωράκιση των ανεξάρτητων αρχών εντοπίζεται στην ακεραιότητα, στη γνώση και στην κατάρτιση των μελών και των στελεχών που τις απαρτίζουν, καθώς και στα προσόντα που θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται απρόσκοπτα προς το όφελος της χώρας με τους ανάλογους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απ’ όπου και προέρχεται μεγάλο μέρος της νομοθεσίας και των κρατικών πολιτικών. Μόνον έτσι θα μπορούν ανεμπόδιστα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις να επιτελούν το έργο τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή