Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί νευρικότητα στα ξένα χαρτοφυλάκια

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης προκαλεί νευρικότητα στα ξένα χαρτοφυλάκια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 24 συνεδριάσεις έχουν διεξαχθεί στο χρηματιστήριο το 2016 και η Αθήνα καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως μεταξύ των 90 χρηματιστηρίων με τις απώλειες του βασικού δείκτη να αγγίζουν το -20%.

Η βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς την πέμπτη εβδομάδα της νέας χρονιάς προκλήθηκε από το σήμα εξόδου που δόθηκε από hedge funds να περιορίσουν τις ζημίες τους στην Αθήνα, αφού είναι πολύ νωρίς για τη νέα χρονιά να καταγράφουν ήδη απώλειες έως και -30% στις τραπεζικές μετοχές. Η νευρικότητα που επικρατεί στα ξένα χαρτοφυλάκια είναι έκδηλη όλες αυτές τις μέρες αφού εκτιμάται ότι πιθανή καθυστέρηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα σημάνει πολιτική αστάθεια στη χώρα, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες «επιθετικές» ρευστοποιήσεις, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές.

Σε επίπεδο στατιστικών στοιχείων να αναφέρουμε ότι από την αρχή του 2015 η χαμένη κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 9,439 δισ. ευρώ. Επίσης σε σχέση με τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί κατά 51,66% (κλείσιμο 4/2/16), της Eurobank κατά 43,2%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 32% και της Alpha Bank κατά 26%. Οι ξένοι επενδυτές είναι εμβρόντητοι απέναντι στο ενδεχόμενο να απολέσουν το μεγαλύτερο μέρος των 11 δισ. ευρώ που τοποθέτησαν μαζί με το ΤΧΣ στις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση. Η πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου έκλεισε με ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε στις 557,16 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,78%. Η αξία των συναλλαγών βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα γα το 2016 και έκλεισε στα 35,648 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη ξεκίνησε το κύμα πωλήσεων, που κορυφώθηκε στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες -0,84% και διολίσθησε στις 552,50 μονάδες ενώ ταυτόχρονα άρχισε να επιδεινώνεται και η εικόνα στα κρατικά ομόλογα με αύξηση των αποδόσεων σε 3ετή και 10ετή ομόλογα.

Την Τετάρτη επικράτησε ισχυρό κύμα πωλήσεων, που έφερε τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται σε ποσοστό -4,12% και να κλείνει στις 529,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έκλεισε στα 51,172 εκατ. ευρώ. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση και την Πέμπτη, οπότε σημειώθηκε νέο χαμηλό έτους για τον βασικό δείκτη. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε -3,83% και κατρακύλησε στις 509,45 μονάδες που αποτελούν επίπεδα της 30ής Μαΐου 2012. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε στα 81,150 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς βρέθηκε στα 37,794 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί πλέον στο 21% του φετινού ΑΕΠ της χώρας.

H πτώση του Χρηματιστηρίου διατηρήθηκε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και την Παρασκευή. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη προσέγγισαν το -1% με τον βασικό δείκτη να διολισθαίνει στις 504,84 μονάδες. Τα συγκεκριμένα επίπεδα συνάντησε τελευταία φορά το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της 1ης Ιουνίου 2012. Ο τζίρος της αγοράς υπερέβη τα 60 εκατ. ευρώ. Αρνητικός πρωταγωνιστής στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν για πολλοστή φορά ο τραπεζικός κλάδος με απώλειες πάνω από -4,5% για τον τραπεζικό δείκτη.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος συνεχίζει να κινείται η αγορά μετοχών. Θολό το οικονομικό τοπίο της χώρας όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών, με συνέπεια οι πωλητές να κυριαρχούν στις συνεδριάσεις του 2016. Το φθηνό γίνεται φθηνότερο γι’ αυτό και οι τραπεζικές μετοχές πιέζονται σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να βρεθούν αγοραστές. Εξάλλου η πλειονότητα των μετοχών παραμένει από το 2015 σε χρηματιστηριακό λήθαργο· ελάχιστες έως μηδενικές συναλλαγές και παντελής αδιαφορία των διοικήσεων για τη μετοχική τους εικόνα. Προτεραιότητα όλου του επιχειρηματικού κόσμου να μη χαθεί και η φετινή χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή