ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση ξενοδοχείων στην Κεντρική Μακεδονία

pieria1

Ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία την τελευταία δεκαπενταετία παρουσίασε αύξηση κατά 33%, φθάνοντας πέρυσι σε 1.190, σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 126%, ήταν η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων 5, 4 και 3 αστέρων, γεγονός που αποτυπώνει την τάση για ποιοτική αναβάθμιση των μονάδων και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Τα ξενοδοχεία στην Κεντρική Μακεδονία διαθέτουν δυναμικότητα 44.402 δωματίων με 87.182 κλίνες. Τα ξενοδοχεία στον προορισμό αντιστοιχούν στο 12,3% επί του συνόλου των μονάδων που λειτουργούν στη χώρα. Από την ομάδα των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών, κατά τη δεκαπενταετία 2000-15, η Πιερία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του ξενοδοχειακού της δυναμικού (+27,2%). Ειδικότερα, δε, η αύξηση των ξενοδοχείων των 3 υψηλότερων κατηγοριών ήταν της τάξης του 210%. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των ξενοδοχείων ήταν της τάξης του 33%, όπου και πάλι κυριάρχησε η αύξηση των μονάδων των 3 υψηλότερων κατηγοριών (+129%). Στη Χαλκιδική η αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού έφθασε σε ποσοστό 24%. Εντυπωσιακή σε ποσοστό 1.250% ήταν η αύξηση των ξενοδοχείων 5 αστέρων. Από την ομάδα των λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένων περιφερειακών ενοτήτων τη μεγαλύτερη αύξηση στο ξενοδοχειακό δυναμικό κατέγραψε η Πέλλα (141%) και ακολούθησε η Ημαθία (136%).

Σημειώνεται ότι τα τουριστικά χαρακτηριστικά όλων των περιφερειών από τη μελέτη του ΙΤΕΠ θα αναπτυχθούν στην 5η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.