ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ατζέντα Νουί διοικήσεις, «κόκκινα» δάνεια

nouijpg1

Συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών είχε χθες η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ενώ σήμερα η κ. Νουί θα έχει συνάντηση με το επιτελείο της εποπτείας της ΤτΕ και τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στις επαφές συζητήθηκαν η κατάσταση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM εμφανίζεται ενοχλημένος από τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών και έχει ασκηθεί έντονη κριτική για ανορθόδοξες πρακτικές.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε βαρύ κλίμα, με τις μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν χθες απώλειες κοντά στο 30% εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και της έντονης ανησυχίας για τον κίνδυνο η χώρα να εγκλωβιστεί σε μια μακρόσυρτη διαπραγμάτευση ανάλογη του 2015. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν σε ποσοστό από -44% έως -69% σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης μόλις δύο μήνες πριν.

Η επίσκεψη της κ. Νουί στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, αν είχαν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα κανονικά τώρα θα έπρεπε να συζητάμε για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, την επαναφορά του waiver (της εξαίρεσης με την οποία τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας), την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κ.ά. Αντί αυτών η χώρα φαίνεται πως κινδυνεύει να παρασυρθεί και πάλι σε περιδίνηση, καθώς όλα τα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και δεν υπάρχει καμία ορατότητα για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στις συναντήσεις όλες οι πλευρές επισήμαναν την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και αναγνωρίστηκε ότι η αβεβαιότητα στην οικονομία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών. Συζητήθηκαν επίσης σε βάθος θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, με τις διοικήσεις των τραπεζών να επαναλαμβάνουν στην κ. Νουί τις ενστάσεις τους για τη διαδικασία της αξιολόγησης. Οι τράπεζες δεν θέλουν να αποφύγουν την αξιολόγηση, ωστόσο επισημαίνουν πως ο σχετικός νόμος για τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούν τα μέλη των Δ.Σ. είναι εξαιρετικά περιοριστικά. Με το γράμμα του νόμου, στα Δ.Σ. των τραπεζών θα μπορούν να μετέχουν μόνο στελέχη με πολυετή τραπεζική εμπειρία στο εξωτερικό αποκλείοντας στελέχη από άλλα πεδία όπως νομικοί, real estate, οικονομική διεύθυνση κ.λπ. Οι τράπεζες επιδιώκουν να γίνει μια πιο ελαστική εφαρμογή του νόμου ώστε να μπορούν να μετέχουν στα Δ.Σ. και στελέχη πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των τραπεζών βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη και είχαν συναντήσεις με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, όπου επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης και της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών σύμφωνα με το μνημόνιο.