Μείωση 3,9% στις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής λόγω κεφαλαιακών ελέγχων

Μείωση 3,9% στις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής λόγω κεφαλαιακών ελέγχων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή των capital controls από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν η αιτία που ανέστρεψε τη θετική μέχρι τότε πορεία στις πωλήσεις ασφαλιστικών προγραμμάτων ζωής, οδηγώντας στην καθίζηση της ασφαλιστικής αγοράς την προηγούμενη χρονιά. Ετσι, από την αύξηση του 15% που είχε παρατηρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι εργασίες του κλάδου ζωής συρρικνώθηκαν κατά -3,9% στο σύνολο του έτους, και τα ασφάλιστρα του κλάδου διαμορφώθηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015.

Στις αρνητικές εξελίξεις του 2015 προστίθεται η συνεχιζόμενη υποχώρηση του κλάδου αυτοκινήτου λόγω της μείωσης των τιμών στην οποία προχωρούν οι εταιρείες, με συνέπεια τη δραματική μείωση των εργασιών κατά -13,7% στον συγκεκριμένο κλάδο και κατά -7,6% στο σύνολο των εργασιών του κλάδου γενικών ασφαλίσεων. Η μείωση των τιμών στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου είναι προς όφελος των καταναλωτών, συμπιέζει ωστόσο τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών που επιδίδονται σε εξοντωτικό ανταγωνισμό, τη στιγμή που η πίτα των ασφαλίσεων δεν αυξάνεται και τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στην αγορά υπολογίζονται σε 600.000 περίπου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα το νέο έτος να τεθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την επιστροφή της αγοράς σε θετικούς ρυθμούς, προϋποθέσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν, όπως σημείωσε, «σταθερότητα στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, άρση των περιορισμών και έμπρακτη ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από την πλευρά του κράτους».

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ για το 2015 δείχνουν ότι μεταξύ των κλάδων που συνέχισε να αναπτύσσεται ήταν αυτός του κλάδου υγείας, ο οποίος παρουσίασε αύξηση στα ασφάλιστρα κατά 22,1%, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη των πολιτών για παροχές υγείας, παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι πωλήσεις παραδοσιακών προγραμμάτων σύνταξης και αποταμίευσης, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής, επηρεάστηκαν επίσης από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου και υποχώρησαν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανατρέποντας τη θετική πορεία που είχε σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 που είχε ως αποτέλεσμα η μείωση στο σύνολο του έτους να φτάσει το -2,2%. Ο τομέας, ωστόσο, που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν αυτός των επενδυτικών προγραμμάτων, που συρρικνώθηκε κατά -18%, καθώς με δεδομένο ότι τα προϊόντα αυτά επενδύουν σε αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις τους πάγωσαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τα προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο συνεχίζονται και κατά το 2016, καθώς η αγορά παραμένει παγωμένη, και η μόνη δυνατότητα τοποθέτησης χρημάτων σε παρόμοια προϊόντα περιορίζεται στα 500 ευρώ τον μήνα, που είναι το όριο για εξαγωγή χρημάτων από φυσικά πρόσωπα χωρίς δικαιολογητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή