Καθυστέρηση στην αξιολόγηση και πτωτική πορεία ευρωπαϊκών αγορών υπονόμευσαν το Χ.Α.

Καθυστέρηση στην αξιολόγηση και πτωτική πορεία ευρωπαϊκών αγορών υπονόμευσαν το Χ.Α.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρηματιστηριακή καταιγίδα που έπληξε την ελληνική αγορά μετοχών ήταν συνδυασμός της πτωτικής πορείας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της καθυστέρησης που παρατηρείται στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων απέναντι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, όπως απεδείχθη για άλλη μία φορά, ήταν η εγχώρια αγορά μετοχών που υπέστη μαζικό κύμα πωλήσεων με συνέπεια μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις να χάσει 8,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Το σημαντικότερο όμως αυτής της καθίζησης ήταν η εξαΰλωση των κεφαλαίων που έχουν υποστεί οι τραπεζικές μετοχές. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2016 οι επενδυτές έχουν απολέσει κατά μέσο όρο πάνω από το 60% των κεφαλαίων που είχαν τοποθετήσει στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που ολοκληρώθηκε το 2015.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την αγορά καθώς ο Γενικός Δείκτης υπέστη κραχ, αφού υποχώρησε 7,87% που είναι η 13η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα συμπλήρωσε πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών τη Δευτέρα προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ αφού δόθηκε το σήμα εξόδου από τα ξένα funds στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες στην Ελλάδα, καθώς την ίδια στιγμή είχε ξεκινήσει η περιδίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις φήμες για την ταμειακή εικόνα της Deutsche Bank.

Το κύμα των ρευστοποιήσεων συνεχίσθηκε και την Τρίτη αλλά με ηπιότερη ένταση. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 2,89% και έφθασε στις 450,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν συμπληρωθεί 19 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο 26 εργάσιμων ημερών το 2016. Η προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης της αγοράς με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές δεν είχε επιτυχία την Τετάρτη αφού τα ενδοσυνεδριακά κέρδη (2,97%) του Γενικού Δείκτη χάθηκαν, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης να κλείσει με πτώση 0,32% στις 449,37 μονάδες. Ετσι συμπληρώθηκαν 7 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις που αποτιμώται σε μείωση της κεφαλαιοποίησης κατά 7,584 δισ. ευρώ και πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 19,35%.

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 κορυφώθηκε η πτώση της αγοράς που έφερε τον Γενικό Δείκτη 317 μήνες πίσω, στα επίπεδα δραχμής στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου 1989. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,89% και έκλεισε στις 440,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,045 εκατ. ευρώ. Το αρνητικό ρεκόρ που σημειώθηκε αφορούσε 8 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 30,17% για τον βασικό δείκτη και μείωση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 14,997 δισ. ευρώ. Απλώς να θυμίσουμε ότι ολόκληρο το 2015 η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν 23,55% και η χαμένη κεφαλαιοποίηση είχε διαμορφωθεί στα 6,2 δισ. ευρώ. Χθες επήλθε η αναμενόμενη τεχνική αντίδραση της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν μέχρι και 1,5% στις 447,35 μονάδες περίπου 90 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Μέχρι εκείνη την ώρα, η Εθνική και η Πειραιώς κατέγραφαν τα υψηλότερα κέρδη σε ποσοστό 12,20% και 11,11% αντίστοιχα, ενώ στο 7,26% βρισκόταν η τεχνική εταιρεία Ελλάκτωρ και στο 6,55% τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στο 4,42% διαπραγματευόταν η Eurobank, στο 3,45% η Alpha Bank, στο 3,28% η Jumbo, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη για τη ΔΕΗ.

Ελάχιστη σημασία είχε πάντως η προσωρινή αντίδραση της αγοράς. Το ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς και έχει υπονομευθεί κάθε προσδοκία για πιθανή αντιστροφή του κλίματος όσο καθυστερεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και παρουσιάζονται προσκόμματα στις ιδιωτικοποιήσεις από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή