Ρεύμα στην Κρήτη μέσω Πελοποννήσου για οικονομικούς λόγους

Ρεύμα στην Κρήτη μέσω Πελοποννήσου για οικονομικούς λόγους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία ρεαλιστική προσέγγιση, που αφήνει απ’ έξω τις φιλόδοξες προοπτικές για ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού της Κρήτης, αλλά περιορίζει κατά το ήμισυ το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτροδότηση του νησιού, αντιμετωπίζει ο ΑΔΜΗΕ την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Η νέα πρόταση του ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου, που περιλαμβάνεται στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2017-2026 και δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 9 Μαρτίου, προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέσω υποβρυχίου καλωδίου ισχύος εναλλασσόμενου ρεύματος 150 KV και συνολικού κόστους 180-190 εκατ. ευρώ. Το σκεπτικό αυτού του σχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον ΑΔΜΗΕ ως «Διασύνδεση Εξοικονόμησης», στηρίζεται στην άμεση κάλυψη των φορτίων βάσης του συστήματος της Κρήτης, συνολικής ισχύος 250-300 MW, με περιορισμένο κόστος, της τάξης των 180-190 εκατ. ευρώ, που θα περιορίσει το κόστος που σήμερα πληρώνουν οι καταναλωτές για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης από τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως στα 200 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση του έργου θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές. Η διασύνδεση θα ενώνει τον κόμβο των Χανίων με τον κόμβο των Μολάων στην Πελοπόννησο, ενώ από εκεί, μέσω εναέριας γραμμής, θα υπάρξει διασύνδεση του ΑΗΣ Μεγαλόπολης για τη μεταφορά στην Κρήτη της παραγόμενης ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της εναλλακτικής διασύνδεσης, έναντι του βασικού προτεινόμενου μέχρι τώρα σχεδίου διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, είναι κατά βάση οικονομικά. Το κόστος για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος, που είναι πιο ακριβή τεχνολογία, ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Η εν λόγω διασύνδεση αναφέρεται σε ισχύ 1.000 μεγαβάτ, τριπλάσια από τα μέσα ετήσια φορτία της Κρήτης, που κυμαίνονται στα 300 μεγαβάτ περίπου, για να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και μεταφοράς στο ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας που θα παράγεται από την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Κρήτης. Ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να εντάσσει στον στρατηγικό του σχεδιασμό τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, προκρίνει όμως στην παρούσα φάση και οικονομική συγκυρία της χώρας μια οικονομικότερη διασύνδεση που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού και στη μείωση του κόστους των ΥΚΩ κατά 50%, ύστερα από τρία χρόνια που θα γίνει η απόσβεση του κόστους του έργου. Στο τραπέζι πάντως υπάρχει και επιχειρηματική πρόταση που έχει υιοθετηθεί και παρουσιαστεί από τον ΣΕΒ στον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Γιούρι Κατάινεν για την ένταξή του στο «πακέτο Γιουνκέρ».

Η πρόταση προβλέπει τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 380 χλμ. και συνολικής δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ, τα οποία θα συνοδεύονται από τέσσερις σταθμούς μετατροπής. Αναλόγων χαρακτηριστικών έργο είναι η διασύνδεση της Ιταλίας με τη Σαρδηνία. Για την υλοποίησή του προβλέπεται η δημιουργία κοινοπραξίας με συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως 49%, και, αντίστοιχα, ιδιωτών επενδυτών, από 51% έως 65%. Η χρηματοδότηση του έργου, το εκτιμώμενο κόστος του οποίου ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ, μπορεί να καλυφθεί σε ποσοστό 20%-25% από ίδια κεφάλαια, κατά 15%-20% με δάνειο από το επενδυτικό «πακέτο Γιουνκέρ» και κατά 55%-60% μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή από ομόλογα του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή