Οι ξένες εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο στην ελληνική αγορά

Οι ξένες εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο στην ελληνική αγορά

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθαρίζει σταδιακά ο αριθμός των ξένων εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είτε ως διαχειριστές σε κοινοπραξίες με ελληνικές τράπεζες είτε ως επενδυτές. Τοποθετώντας, δηλαδή, κεφάλαια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι με αναδιάρθρωση του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού τους θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

Πολλοί από τους ενδιαφερομένους έχουν αποκτήσει μόνιμη παρουσία στην Αθήνα παρά το γεγονός πως εκκρεμούν ακόμη σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ο ισπανικός εξειδικευμένος επενδυτικός οργανισμός Nmas1 Dinamia SA (N+1), ο οποίος τοποθετείται στο mid market, δηλαδή σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών από 10 έως 200 εκατ. ευρώ. Ομως, οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» αυτής της αγοράς είναι η Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) και η Altamira, που ανήκει στην Apollo Global Management LLC και κινούνται ήδη στην Αθήνα.

Mεγάλα ξένα funds

Τρία ακόμη μεγάλα ξένα funds που μπορεί να συμμετάσχουν στη διαδικασία ως επενδυτές, σε ad hoc βάση, είναι η Fοrtress, η Oaktree Capital και η Blackstone, οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ελληνικούς ομίλους. Στη αγορά των δανείων της λιανικής αγοράς ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα που έχει αποκτήσει η επίσης ισπανική αλλά αμερικανικών συμφερόντων Aktua Soluciones Financieras. Η Aktua έχει έρθει σε συμφωνία με την Alpha Bank και σε συνεννόηση με τη Eurobank για τη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση μέσω της Aktua Hellas.

Βασικός μέτοχος της Aktua Soluciones Financieras είναι το private equity Centerbridge Partners, L.P., που έχει πάρει σημαντική χρηματοδότηση, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, από την Deutsche Bank. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται επίσης εδώ και δύο χρόνια η Credit M, η οποία διαχειρίζεται μέρος του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων και μη ενεργών πιστωτικών καρτών της Citibank που πουλήθηκε στις αρχές του 2014 στην Polis Finance Limited με έδρα στο Δουβλίνο της Iρλανδίας.

Εμπειρία

Είναι προφανές ότι η εμπειρία από την Ιρλανδία και την Ισπανία και τα αμερικανικά κεφάλαια συνθέτουν τον οδικό χάρτη επί του οποίου θα επιχειρήσει να βαδίσει η κυοφορούμενη ελληνική αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Για παράδειγμα, τόσο στην Ιρλανδία όσο και την Ισπανία έχουν τοποθετηθεί μαζικά η αμερικανική Apollo, που διαθέτει κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 270 δισ. δολ., και η ισπανική Altamira, από τους μεγαλύτερες επενδυτές σε αυτή την αγορά σε ολόκληρη Ευρώπη. Τώρα επιχειρούν να αποκτήσουν προβάδισμα και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή