Νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των τουριστικών μισθώσεων κατοικιών

Νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των τουριστικών μισθώσεων κατοικιών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε καθυστέρηση και έπειτα από έντονες πιέσεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με νομοθετική παρέμβαση το ζήτημα της τεράστιας φοροδιαφυγής που έχει διαπιστωθεί στον χώρο των τουριστικών μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.

Το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τον τρόπο φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες θα καταρτισθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών. Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έκαναν τόσο ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο κ. Τσακίρης ζήτησε από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, με τη διευθέτηση του θέματος θα εισρεύσουν σε ετήσια βάση στα δημόσια ταμεία περί τα 250 εκατ. και θα μπορεί πλέον να υλοποιηθεί από το 2017 το αίτημα του κλάδου επαναφοράς του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικά επίπεδα με άλλους προορισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το υπ. Οικονομικών για τη διαμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων, αλλά και για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι μισθώσεις. Υπέρ της φορολόγησης των εν λόγω μισθώσεων τάχθηκε και η αναπλ. υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και σε άλλα νησιά, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την έξαρση των μεταναστευτικών ροών αντιμετωπίζει θετικά σχετική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας να παγώσει το θέμα. Οσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν νέο φόρο, τόνισε ότι θα είναι δικαιότερος για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από πέρυσι λόγω ακύρωσής του από το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή