Η ΕΒΖ μηνύει πρώην διοικήσεις της εταιρείας για ζημίες άνω των 50 εκατ.

Η ΕΒΖ μηνύει πρώην διοικήσεις της εταιρείας για ζημίες άνω των 50 εκατ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα διοίκηση της EBZ, που εξελέγη στην έκτακτη συνέλευση της 29ης Ιανουαρίου 2016, κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα μηνυτήρια αναφορά κατά μελών προηγουμένων διοικήσεων, που, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους φέρεται να ζημίωσαν την ΕΒΖ για ποσά άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρεία από τον Μάιο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 (από την εταιρία ορκωτών ελεγκτών Mazars), στρέφεται κατά μελών προηγουμένων διοικήσεων αλλά και δύο πρώην διευθυντικών στελεχών, καθώς υποστηρίζεται ότι τα άτομα αυτά τέλεσαν κατά συναυτουργία το αδίκημα της απιστίας, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος της ΕΒΖ, προκαλώντας οικονομική ζημία που ξεπερνάει τα 50 εκατ. Ειδικότερα, η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ στρέφεται κατά των πρώην επικεφαλής της ΕΒΖ στο διάστημα από το 2008 μέχρι και το 2013, δηλαδή κατά των κ.κ. Δημητρίου Δαρνάκα και Λεωνίδα Τσολέκα και των κ.κ. Χρυσόστομου Γερούκη και Λάμπρου Χαραλάμπους, όπως και των πρώην διευθυντικών στελεχών κ.κ. Ηλία Βαφείδη και Θεμιστοκλή Πανταζή (πρόκειται για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν συμβάσεις που περιγράφονται στη μήνυση).

Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω μέλη που άσκησαν διοίκηση φέρεται να κατηγορούνται ότι συνέχιζαν να χορηγούν ζάχαρη επί πιστώσει στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ, παρότι αυτές δεν τηρούσαν τους όρους που προβλέπονταν στις σχετικές συμβάσεις και παρά το γεγονός ότι οι οφειλές προς την ΕΒΖ ανέρχονταν σε υψηλά ποσά. Επίσης, με τη μηνυτήρια αναφορά η ΕΒΖ στρέφεται και κατά των: Ολγας Στεφανίδου και Στέφανου Στεφανίδη, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ (12/11/2007-30/6/2010 και 1/7/2010-30/6/2015, αντίστοιχα), καθώς και Νικόλαου Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βελούδιου, προέδρου και αντιπροέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΒΕΛΠΑΖ Α.Ε. (24/11/2015 έως σήμερα). Μετά την κατάθεση της αναφοράς, το θέμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος και θα κρίνει αν θα ασκηθεί δίωξη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το θέμα των μεγάλων ζημιών που είχε εγγράψει η ΕΒΖ από την προμήθεια ζάχαρης στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ ήταν γνωστό και είχε επανειλημμένως επισημανθεί από μικρομετόχους στη διάρκεια γενικών συνελεύσεων, που ζητούσαν και ζητούν να πληροφορηθούν τις ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξη των οφειλομένων, σε μία περίοδο που η επιχείρηση βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, λόγω του δυσθεώρητου δανεισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή