Κάμψη της ζήτησης οικοδομικών χρωμάτων

Κάμψη της ζήτησης οικοδομικών χρωμάτων

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια την κάμψη της ζήτησης οικοδομικών χρωμάτων. Η υποχώρηση αυτή συνεχίστηκε και το 2014, παρά την ομαλοποίηση των μακροοικονομικών συνθηκών και την ήπια άνοδο του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με κλαδική μελέτη της ΙBHS, οι πολεοδομίες της χώρας εξέδωσαν μόλις 13.383 άδειες (-18,3% από το 2013), αριθμός που υπολείπεται σε σχέση με το επίπεδο του 2005 κατά 86%.

Το 2014 η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου –σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ– σημείωσε νέα πτώση 3,1% μετά τη σταθεροποίηση και ήπια άνοδο του προηγούμενου έτους. Επομένως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εξαετίας διαπιστώνεται σωρευτική υποχώρηση 41,5%.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο, η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη προκάλεσαν βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τάση που εντάθηκε τον Ιούλιο με την τραπεζική αργία και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Μεγαλύτερη πτώση προέκυψε τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης υποχώρησε κατά 17% σε ετήσια βάση, καθώς τα capital controls εμπόδισαν την ομαλή διενέργεια της διαδικασίας παραγωγής των περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών με προμηθευτές και πελάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή