ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Alpha έβαλε πωλητήριο στο Ηilton

ioniki-ksenodoxeiaki-auksisi-tou-tzirou-to-2014w_l

Iσχυρό αναμένει η Alpha Bank ότι θα είναι το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων για την αγορά του Hilton Aθηνών.

Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της εταιρείας Iονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του ξενοδοχείου. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 97,3% στην Ιονική. Η τράπεζα διαπιστώνει ήδη κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τη μονάδα από επενδυτικά σχήματα όπως διεθνείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων, διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιώτες επιχειρηματίες. Σε πρώτη φάση, οι επενδυτές καλούνται έως τις 11 Μαρτίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Στη συνέχεια, η Alpha Bank θα επιλέξει, βάσει των προσφορών, τους επενδυτές που θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Τον ρόλο του χρηματοοικονομικού συμβούλου της Alpha Bank έχει αναλάβει η Citi. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση του ξενοδοχείου έχει υπολογισθεί πέριξ των 180 εκατ. ευρώ.

To Ηilton, που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο, και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθε στη θυγατρική της τράπεζας, την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961.

Τα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου. Αλλωστε, η αλυσίδα Hilton αποτελούσε την πρώτη μεγάλη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων που ερχόταν στη χώρα μας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό. Τη μονάδα εγκαινίασε προσωπικά ο ιδρυτής της αλυσίδας Κόνραντ Xίλτον, λέγοντας: «Συμφωνώ με αυτούς που πιστεύουν ότι το Hilton Aθηνών είναι το ομορφότερο Hilton στον κόσμο». Για την ανέγερση της μονάδας δαπανήθηκε τότε το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Την αρχιτεκτονική ομάδα που δημιούργησε το ξενοδοχείο αποτελούσαν οι Μανώλης Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος, ενώ υπεύθυνος αρχιτέκτων ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε πλήρως το 2003, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα με την ανακαίνιση προστέθηκαν στο ξενοδοχείο μια πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας, περίπου, 1.200 τ.μ. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16 χιλ. τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον επενδυτή.

Εξάλλου, κατά το εννεάμηνο του 2015, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Ιονικής διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 22,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Επίσης, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 400.000 ευρώ το 2014.