ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μινωϊκές Γραμμές: «Θέλουμε να εξαγοράσουμε την Hellenic Seaways»

minoanlines

«Θέλουμε να εξαγοράσουμε την Hellenic Seaways και για αυτό αυξήσαμε και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη συμμετοχή μας», δηλώνουν στην «Κ» κορυφαίοι κύκλοι των Μινωϊκών Γραμμών με άμεση γνώση και των σχεδιασμών του βασικού τους μετόχου Εμανουέλ Γκριμάλντι.

«Μέχρι και τα τέλη του 2015 πράγματι είχαμε τη συμμετοχή μας (31,5%) στα περιουσικά στοιχεία προς πώληση. Και αυτό γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόδοση της επένδυσής μας. Για παράδειγμα η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ομως πριν λίγες εβδομάδες αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε να εξαγοράσουμε το μετοχικό κεφάλαιο της Hellenic Seaways και αργά ή γρήγορα θα μιλήσουμε και με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ελέγχει περί το 45% της ελληνικής ακτοπλοϊκής, με την οποία άλλωστε έχουμε άριστη σχέση και είναι μια εκ των 18 ελληνικών και διεθνών τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι οι Μινωϊκές Γραμμές κατέβαλαν 1,5 ευρώ ανά μετοχή για πακέτο δικαιωμάτων ψήφου της Hellenic Seaways ύψους 3,9% το οποίο απέκτησε από τον ασφαλιστικό όμιλο Interamerican.

Στην ερώτηση της «Κ» για τις ανησυχίες που διατυπώνονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να περιορίσει τα δρομολόγια της Hellenic Seaways εφόσον αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο, οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Κ» πως:  «θα τηρήσουμε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ενώ σκοπός μας είναι να την αναπτύξουμε και όχι να την συρρικνώσουμε».

Στην παρούσα φάση οι Μινωϊκές Γραμμές ελέγχουν ήδη το 37,4% της Hellenic Seaways.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Hellenic Seaways είναι, πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς, που ελέγχει πλέον έμμεσα και άμεσα άνω του 40% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η επιβεβαίωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του ομίλου Γκριμάλντι, ο οποίος ελέγχει ποσοστό άνω του 94% της Minoan σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγωγών στην ελληνική ακτοπλοϊα ο οποίος με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα επιχειρηθεί να συμπεριλάβει και τις τραπεζικές συμμετοχές στον κλάδο.

Σε ερώτηση της «Κ» για τα ποσά που είναι διατεθειμένος να επενδύσει ο Ιταλός επενδυτής οι ίδιες πηγές θυμίζουν πως ο όμιλος Γκριμάλντι έχει επενδύσει την τελευταία δεκαετία περισσότερα από 420 εκατ. στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου τα αμέσως προηγούμενα χρόνια αθροιστικού ύψους της τάξης των 100 εκατ.

Δημόσια πρόταση στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή από τις Μινωικές προς τους μετόχους για την Hellenic

Αναλυτικότερα, η εταιρεία με νεότερή της ανακοίνωση, αναφέρει:

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, θεωρούν υποχρέωσή τους, προστατεύοντας το επενδυτικό κοινό, να διαψεύσουν τα όσα ανακριβή αναφέρονται για δήθεν «ανησυχία» πιστωτών και υποτιθέμενη «αναταραχή» τοπικών κοινωνιών από αγορές μετοχών που πραγματοποιούνται χάριν της ενίσχυσης της συμμετοχής των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ  στην εταιρεία Hellenic Seaways (HSW), στην οποία είναι μέτοχοι με ποσοστό 37,5%, και να διευκρινίσουν με τον πιο αξιόπιστο και κατηγορηματικό τρόπο ότι:

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο στόλο πολυτελέστατων cruise ferries, έχουν ξεπεράσει με επιτυχία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις εταιρείες του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας και οι προοπτικές τους για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Στην κοινή διαπίστωση ότι, οι επιπτώσεις της ύφεσης και της ταχείας οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα επηρέασαν σημαντικά πολλούς ευμετάβλητους τομείς  όπως και αυτόν της ακτοπλοΐας, οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλες τις δύσκολες προκλήσεις και να ξεπεράσει την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. 

Έχοντας τη στήριξη του βασικού της μετόχου του Ομίλου Grimaldi, παγκόσμιου ηγέτη θαλάσσιων μεταφορών, και με σταθερή στρατηγική και ευέλικτο επιχειρησιακό σχεδιασμό, η εταιρεία κατόρθωσε να παραμείνει σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και να καταγράψει τις σημαντικότερες θετικές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών. 

Εύλογο ήταν λοιπόν το Διοικητικό  Συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές κινήσεις, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική ακτοπλοΐα.

Μέσω της φιλοσοφίας ανάπτυξης των «θαλάσσιων δρόμων» στη Μεσόγειο, η προοπτική απόκτησης μετοχικής πλειοψηφίας στη HSW από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, εμφανίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, ως μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά κυρίως η βέλτιστη λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη της HSW, διότι:

– Οι γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (Ηράκλειο – Πειραιάς & Ελλάδα – Ιταλία) και η HSW (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) είναι πλήρως συμπληρωματικές, καθώς δεν παρουσιάζονται επικαλύψεις, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευση των σημαντικών συνεργειών που προκύπτουν.
– Η ένταξη της HSW στις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ θα οδηγήσει σε α) υγιή σχήματα και επιτυχή αναδιοργάνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, β) αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες / συνεργάτες σε ανταγωνιστικές τιμές και γ) τήρηση των άγονων γραμμών και όλου του εμπορικού δικτύου της εταιρείας, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
– Το επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων των Ελληνικών νήσων καθώς και των τουριστών θα ανέλθει σημαντικά με την εφαρμογή των υψηλών προτύπων διαχείρισης των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.
– Η χρηματοοικονομική θέση της HSW κρίνεται ως ιδιαίτερα αδύναμη με βάση και τα Δημοσιευμένα στοιχεία Ισολογισμού του 2014 γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της εταιρείας με νέα κεφάλαια που στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία μόνο ένας ισχυρός μέτοχος ο οποίος διαθέτει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση μπορεί να διαθέσει.
Επιπρόσθετα, η ισχυρή παρουσία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και θα τη θωρακίσει προκειμένου να ξεπεράσει την οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία παρουσιαστεί.

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία 45 χρόνων, με έδρα πάντοτε το Ηράκλειο Κρήτης και με ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, έχοντας πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται. 

Παράλληλα, θεωρούμε ότι η προσπάθεια που εξελίσσεται από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην HSW, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μετόχους που κατέχουν μικρά και μεσαία μερίδια μετοχών στη HSW να ρευστοποιήσουν στην τιμή του €1,5 ανά μετοχή.  Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους: 1) κ. Χρονιάρη Κώστα, 25ης Αυγούστου 17, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: 2810-399838 και 2) κα Παπάζογλου Κάτια, Θερμοπυλών 6-10, Πειραιάς, τηλ.: 210-4082441 (09:00-15:00).