Δευτέρα οι υπογραφές για Metro – Βερόπουλο

Δευτέρα οι υπογραφές για Metro – Βερόπουλο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση αποπληρωμή των προμηθευτών, και μάλιστα χωρίς «κούρεμα», και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ώστε να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα και να επιστρέψουν οι καταναλωτές στα καταστήματα αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες για τη διοίκηση της εταιρείας Metro ΑΕΒΕ σε ό,τι αφορά τα σημεία πώλησης του Βερόπουλου, τα οποία τυπικά από την ερχόμενη Δευτέρα θα περάσουν στον έλεγχό της. Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι σε ορίζοντα τριετίας θα έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης αλυσίδας με δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, αλλά και στο χονδρεμπόριο και με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ και κερδοφορία 45-50 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της «Βερόπουλος», το επενδυτικό πλάνο, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος αλλάζει άρδην τους τελευταίους μήνες, παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Metro κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, ύψους 60-70 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει άμεσα η αποπληρωμή τους, και μάλιστα χωρίς «κούρεμα». Η αποπληρωμή των λοιπών δανειακών υποχρεώσεων του Βερόπουλου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, θα ξεκινήσει από το 2017, καθώς η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, αλλά και βελτίωση των επιτοκίων. Τα ίδια κεφάλαια που εισέφερε η εταιρεία Metro για την εξαγορά του δικτύου του Βερόπουλου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει ήδη νέα γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται για την ενίσχυση και ανάπτυξη υπολογίζονται σε 50 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταφράζεται αναγκαστικά και σε κλείσιμο κάποιων καταστημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, από τα 179 καταστήματα που αριθμεί σήμερα το δίκτυο της «Βερόπουλος» θα κλείσουν σε πρώτη φάση 19 σημεία πώλησης –πρόκειται κυρίως για μικρά καταστήματα– ενώ, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ίδιος, οι θέσεις εργασίας είναι διασφαλισμένες, καθώς οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που θα κλείσουν θα απασχοληθούν σε άλλα καταστήματα. Μάλιστα, ο κ. Παντελιάδης υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη 1.000 επιπλέον εργαζομένων, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή της η εταιρεία θα απασχολεί πάνω από 10.000 άτομα, αποτελώντας έναν εκ των μεγαλύτερων εργοδοτών της χώρας. Ολα τα καταστήματα θα μετονομασθούν σταδιακά σε «My Market», που αποτελεί το σήμα με το οποίο δραστηριοποιείται η Metro AEBE στη λιανική πώληση. Το δίκτυο που θα προκύψει θα αριθμεί 240 καταστήματα λιανικής και 50 καταστήματα cash & carry (χονδρικής), ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος της αλυσίδας θα ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Εντός του 2016 η Metro σχεδιάζει την ίδρυση 9-10 καταστημάτων «My Market», καθώς και δύο καταστημάτων cash & carry. Τα καταστήματα λιανικής σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε Χαλάνδρι, Ανάβυσσο, Μέγαρα, Αγρίνιο, Πρέβεζα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα καταστήματα χονδρικής σε Θεσσαλονίκη και Φιλιατρά. Για το 2017 σχεδιάζεται η ίδρυση καταστήματος cash & carry στην Κύπρο. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των καταστημάτων, επένδυση 4-5 εκατ. ευρώ, ενώ για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η ενίσχυση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Metro βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία αποθηκών, σχεδιάζει την επέκταση κατά 20.000 τ.μ. των αποθηκών της στα Οινόφυτα, αλλά και των αποθηκών του Βερόπουλου στον Ασπρόπυργο, ενώ προχωρά ήδη στην ενοικίαση αποθηκών-ψυγείων.

Η κίνηση, πάντως, για την εξαγορά του Βερόπουλου δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει τα σχέδια επέκτασης για την εταιρεία Metrο, ειδικά μάλιστα σε έναν κλάδο που βρίσκεται σε διαρκή αναδιάταξη το τελευταίο διάστημα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παντελιάδης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια μας σε οποιαδήποτε ευκαιρία που παρουσιάζεται. Δεν αποκλείω οποιαδήποτε άλλη επεκτατική κίνηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή