Η απουσία προέδρου στην ΕΕΤΤ κόστισε 250 εκατ. στο Δημόσιο

Η απουσία προέδρου στην ΕΕΤΤ κόστισε 250 εκατ. στο Δημόσιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 250 εκατ. ευρώ κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο ο μη διορισμός προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Αυτό αναφέρεται σε ερώτηση που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή από τον βουλευτή της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την ερώτηση, η απουσία προέδρου της ΕΕΤΤ, τους τελευταίους 12 μήνες, έχει αναστείλει όλες τις ρυθμιστικές και ελεγκτικές δραστηριότητες της επιτροπής, σε μια αγορά ύψους άνω των 5 δισ. Η αλήθεια είναι ότι η απουσία προέδρου στην ΕΕΤΤ έχει επιβαρύνει το Δημόσιο ως εξής:

1. Καθυστερεί η διενέργεια διαγωνισμού χορήγησης ραδιοσυχνοτήτων στα 1800 MHz, και ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2016. Η ανανέωση των δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων αυτών είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα αποστερεί από το ελληνικό Δημόσιο έσοδα της τάξης των 35 έως 120 εκατ. Το ακριβές ύψος εξαρτάται από τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών, αν δηλαδή θα υπάρξει ολιγόχρονη παράταση για όσους λήγουν τα δικαιώματά τους ή πολύχρονη ανανέωση για όλους.

2. Καθυστερεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 26 GHz. Οι συγκεκριμένες άδειες έληξαν μεταξύ 10 Δεκεμβρίου 2015 και 21 Ιανουαρίου 2016, και η μη ανανέωσή τους αφήνει τα σχετικά δίκτυα χωρίς νομιμοποίηση, ενώ στερεί από το ελληνικό Δημόσιο έσοδα 5 έως 11 εκατ.

3. Ο όμιλος ΟΤΕ δεν μπορεί να φέρει στην αγορά νέα πακέτα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όσο δεν λειτουργεί ο μηχανισμός έγκρισης της ΕΕΤΤ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νέα πακέτα του ΟΤΕ εύκολα θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έσοδα ύψους 100 εκατ., στερώντας στην επιχείρηση σημαντικά έσοδα, αλλά και στα δημόσια ταμεία ΦΠΑ 23 εκατ. Παράλληλα, οι καταναλωτές στερούνται πιο ανταγωνιστικών πακέτων.

4. Καθυστερεί ο καθορισμός του παρόχου καθολικής υπηρεσίας, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού. Ο πάροχος αυτός φροντίζει, με τις δαπάνες όλων, για την παροχή στοιχειώδους πακέτου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Η καθυστέρηση αυτή επιβαρύνει την αγορά με επιπρόσθετο κόστος τουλάχιστον 15 εκατ.

5. Καθυστερεί ο έλεγχος συμμόρφωσης του ΟΤΕ με τις υποχρεώσεις ελέγχου τιμών, κοστολόγησης και λογιστικού διαχωρισμού για το 2015. Με την καθυστέρηση αυτή η αγορά λειτουργεί με μη επικαιροποιημένες τιμές και οι πάροχοι προμηθεύονται από τον ΟΤΕ (χονδρικώς) σε υψηλότερες χρεώσεις.

6. Η ΕΕΤΤ αδυνατεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παρανομούν ή λειτουργούν παράτυπα. Κατά μέσον όρο, η ΕΕΤΤ επιβάλλει ετησίως πρόστιμα περίπου 8 εκατ. ευρώ στους παρόχους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή