Ενδιαφέρον της ιταλικής Terna για την εξαγορά του 20% του ΑΔΜΗΕ

Ενδιαφέρον της ιταλικής Terna για την εξαγορά του 20% του ΑΔΜΗΕ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει το ενδιαφέρον του Ιταλού Διαχειριστή Terna για τον ΑΔΜΗΕ, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Στη συνάντηση που ακολούθησε και με εκπροσώπους των ιταλικών εταιρειών Terna, Εdison, ENI και ΕΝΕL στην οποία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΚΑΠΕ εξετάστηκαν οι δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των ιταλικών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι η ιταλική Terna εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξαγορά του 20% του ΑΔΜΗΕ, που όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας ήταν ένας από τους υποψήφιους επενδυτές στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, εξετάστηκαν και οι δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας της Εdison με τη ΔΕΗ στη βάση του σχεδίου που προωθείται από ελληνικής πλευράς για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες. Η Edison δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα από κοινού με τα ΕΛΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπως και στον τομέα των υδρογονανθράκων, ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου συμμετέχει από κοινού με τη ΔΕΠΑ στους αγωγούς IGB και IGI.

H ΕΝΙ αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον της αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην εφαρμογή του νόμου για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου στην οποία μέχρι σήμερα διατηρούσε μονοπωλιακή θέση. Η ENEL, τέλος, δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο αγωγός ΤΑΡ (ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας) και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ε.Ε.

Στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αναφέρθηκε με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Σκουρλέτης.

«Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για τους υδρογονάνθρακες» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε: «Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή