Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις κρίνουν τις κινήσεις των επενδυτών στο Χ.Α.

Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις κρίνουν τις κινήσεις των επενδυτών στο Χ.Α.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των επενδυτών στο Χρηματιστήριο προκαλεί διακυμάνσεις και αυξομειώσεις σε τιμές μετοχών και δεικτών. Στην προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν τρεις ανοδικές και δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Οι επενδυτές δεν ανέλαβαν ρίσκο και κινήθηκαν σε κάθε συνεδρίαση ανάλογα με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, με προφανή στόχο να περιφρουρήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησαν ισχυρές πτωτικές τάσεις, αφού οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις, με στόχο να κατοχυρώσουν τα κέρδη των ανοδικών συνεδριάσεων της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο (7,4%) της χρονιάς και τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται στις 487,92 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου το χαμηλό των 440 μονάδων, με την αγορά να επιστρέφει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 1989. Η αξία συναλλαγών την περασμένη Δευτέρα παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφθασε τα 74,601 εκατ. ευρώ. Σταδιακά όμως από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή ο τζίρος υποχώρησε αισθητά, γεγονός που αποτελεί σαφέστατο δείγμα ότι εξαντλήθηκε η ροή φρέσκου χρήματος στην εγχώρια αγορά μετοχών. Την περασμένη Τρίτη ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,03% και διολίσθησε στις 482,89 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει τα 47,280 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη ξεκινά ένα διήμερο ανόδου για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 2,53% και να κλείνει στις 495,10 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διολίσθησε στα 53,882 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,54% και διαμορφώθηκε στις 497,75 μονάδες. Ο τζίρος υποχώρησε ακόμη περισσότερο στα 50,596 εκατ. ευρώ.

Οι ρευστοποιήσεις μετοχών την Παρασκευή είχαν επίκεντρο για άλλη μία συνεδρίαση τους τραπεζικούς τίτλους. Η αγορά είναι τόσο προβλέψιμη, αφού σχεδόν το 99% των ημερήσιων συναλλαγών κατευθύνεται στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες και σε ακόμη πέντε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από κει και πέρα, η εικόνα για τις άλλες μετοχές είναι απογοητευτική. Με ελάχιστες έως μηδενικές συναλλαγές που πραγματοποιούν οι περισσότερες μετοχές, η πλειοψηφία των τίτλων δεν έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τους επενδυτές. Οπως εξηγούν εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, η άρση των περιορισμών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν βελτίωσε τις συναλλαγές. Με απλά λόγια, δεν επέστρεψαν οι επενδυτές μετά το σοκ του περασμένου Ιουλίου, όταν το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του έκλεισε για 25 συνεδριάσεις, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).

Στον χώρο των επιχειρήσεων το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων για την παρελθούσα χρήση. Από τις αρχές Μαρτίου θα αρχίζουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις, και μάλιστα στις 2 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Eurobank, ακολουθεί στις 3 Μαρτίου η Alpha Bank και την Τετάρτη 9 Μαρτίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς. Νωρίτερα στις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύονται οι ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για ΟΤΕ και Jumbo, ενώ ο όμιλος Fourlis γνωστοποιεί τις ετήσιες περσινές επιδόσεις του στις 8 Μαρτίου 2016.

Το ζητούμενο για την ελληνική αγορά είναι να βρεθούν θετικοί καταλύτες, προκειμένου να καταφέρει να διασπάσει τα επίπεδα των 500 μονάδων. Ωστόσο, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να προσδοκά σε υψηλότερα επίπεδα. Το θολό τοπίο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και κουαρτέτου για την αξιολόγηση της οικονομίας καθηλώνει την αγορά, που, έτσι κι αλλιώς, οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά. Οι ξένοι επενδυτές μετά την οκταήμερη «καταιγίδα» (1-11 Φεβρουαρίου) παραμένουν πωλητές σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή