Ανά τρίμηνο η καταβολή του πρόσθετου τέλους από τον ΟΠΑΠ

Ανά τρίμηνο η καταβολή του πρόσθετου τέλους από τον ΟΠΑΠ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε τρίμηνο, και όχι ανά μήνα, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα γίνεται η καταβολή της φορολογίας των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ. Χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης υπέγραψαν υπουργική απόφαση, με την οποία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο:

1. Ορίζεται ο χρόνος απόδοσης στους τρεις μήνες, από τον έναν μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

2. Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη μηνιαία απόδοση του τέλους.

3. Η απόφαση εναρμονίζεται με τη φορολογική υποχρέωση απόδοσης των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παίγνια (Gross Gaming Revenue).

Η απόφαση δεν αναστέλλει την εφαρμογή του μέτρου, έστω και προσωρινά, όπως θα επιθυμούσε ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορές του. Μεταθέτει απλά κατά δύο μήνες την καταβολή της φορολογίας. Πάντως με τον τρόπο αυτό αποσοβείται το ενδεχόμενο ο ΟΠΑΠ να κηρυχθεί παράνομος, με τη μη καταβολή της σχετικής φορολογίας. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σχετικής νομοθετικής διάταξης, ο ΟΠΑΠ ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει τη φορολογία του περασμένου Γενάρη μέχρι χθες Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, δηλαδή την πρώτη εργάσιμη μετά την 20ή Φεβρουαρίου, που ορίζει ο νόμος.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν ως λυτρωτική την υπουργική απόφαση και για τις δύο πλευρές. Επίσης είναι προφανές ότι η σχετική απόφαση δίνει το περιθώριο στις δύο πλευρές να εξετάσουν εκ νέου το μέτρο. Η κυβέρνηση ήδη λαμβάνει φόρο από τα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ, ύψους 350 έως 400 εκατ. ευρώ, και μια πιθανή συνεργασία (π.χ., στα VLTs) θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα στα 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η κόντρα δημιουργεί δημοσιονομική «τρύπα» της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, την οποία ήδη έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή