Σε ένα δίμηνο αρχίζει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ

Σε ένα δίμηνο αρχίζει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αν πάνε όλα καλά, θα ξεκινήσει η πραγματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους έναν με δύο μήνες, αναμένεται να εγκριθούν οι πολεοδομικοί όροι ανάπτυξης δύο ακινήτων που πούλησε/παραχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε να μπουν οι μπουλντόζες μέσα στα ακίνητα. Πρόκειται για τα ακίνητα της Κασσιόπης και του Ξενία Σκιάθου, τα οποία, όπως φαίνεται, θα είναι τα πρώτα που, στο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, θα ξεκινήσει η πραγματική τους αξιοποίηση.

Οσο και αν φαίνεται παράξενο, από το 2011, οπότε το ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησε την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, και παρά το γεγονός ότι οι προτιμητέοι επενδυτές επιλέχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, η αξιοποίηση με οικονομικούς όρους και όρους κατασκευών ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νίκο Ματζάκο, αυτό πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔ) έχει εγκρίνει τα σχέδια χωρικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) των δύο προαναφερόμενων ακινήτων, ενώ επιπλέον έχουν εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης πολύ κοντά βρίσκεται και η έγκριση των όρων πολεοδομικής ανάπτυξης, πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αν συμβεί αυτό, τότε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να ξεκινήσουν το κατασκευαστικό τους έργο.

Ειδικότερα, στους επόμενους έναν ή δύο μήνες, αναμένεται η έγκριση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που θα περιλάβουν τους πολεοδομικούς όρους ανάπτυξης του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα και αμέσως μετά του ακινήτου Ξενία Σκιάθου. Υπενθυμίζεται ότι η Κασσιόπη ήταν η δεύτερη μεγάλη αξιοποίηση ακινήτου που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ, τις αρχές του 2013. Η πρώτη ήταν η αξιοποίηση του Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστού και ως Golden Hall, που το ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε το φθινόπωρο του 2012 με τη Lamda Development.

O γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα οι εγκρίσεις είναι λίγες, αλλά σημειώνει ότι ο κατάλογος έργων που ακολουθεί είναι σχετικά μεγάλος. Μετά την Κασσιόπη και το Ξενία Σκιάθου, αναμένεται να ακολουθήσει το Παλιούρι Χαλκιδικής, ο Αγ. Ιωάννης Σιθωνίας στη Χαλκιδική και το Golden Hall στο Μαρούσι. Και για τις τρεις προαναφερόμενες αξιοποιήσεις, το ΚΣΔ έχει εγκρίνει ομόφωνα τα αντίστοιχα ΕΣΧΑΔΑ, που σύντομα αναμένεται να λάβουν τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιπλέον, ακολουθεί ένας δεύτερος κατάλογος ακινήτων για τα οποία τώρα καταρτίζονται τα ΕΣΧΑΔΑ. Πρόκειται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Ποσείδι Χαλκιδικής, την Αφάντου στη Ρόδο, το Ξενία Ηρακλείου στην παραλία Καρτερού, το Βαρθολομιό Ηλείας, το Ολυμπιακό Ακίνητο στο Μαρκόπουλο Αττικής και τη Σαμπάριζα στην Ερμιόνη Αργολίδας.

Σημειώνεται ότι για όλα τα παραπάνω ακίνητα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις πώλησης και αξιοποίησης των ακινήτων, όμως οι συναλλαγές τους βρίσκονται υπό την αίρεση της έκδοσης του αντίστοιχου Π.Δ. που θα περιλάβει το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) και την ΚΥΑ που θα περιλάβει τους ειδικούς πολεοδομικούς όρους ανάπτυξης των ακινήτων. Χωρίς αυτές τις δύο προαιρέσεις, οι επενδυτές δεν βάζουν ευρώ στην επένδυση, ειδικά μετά το πάθημα του επιχειρηματία Μπ. Βωβού στο Βοτανικό με το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή