Τα σχέδια των Chipita και Impala για τη Νίκας

Τα σχέδια των Chipita και Impala για τη Νίκας

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγχώνευση της Νίκας με τη Λακωνική Τροφίμων θα είναι το επόμενο βήμα των επικείμενων νέων ιδιοκτητών της πρώτης, κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας και σταδιακά να την οδηγήσει εκ νέου στην κορυφή του κλάδου. Την πρόθεση της Chipita και της Impala Invest να προχωρήσουν στη συγχώνευση της Νίκας με τη Λακωνική Τροφίμων αποκάλυψε στην «Κ» πηγή που εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις. Επιβεβαιώνει, δε, τα όσα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος τον περασμένο Οκτώβριο στην «Κ», σχετικά με τις προθέσεις του να συγκεντρωθούν υπό τη Νίκας και άλλες βιομηχανίες αλλαντικών. Βεβαίως, όλα αυτά δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς μόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της Νίκας θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το γεγονός ότι αμφότερες είναι βιομηχανίες αλλαντικών δεν αποτελεί το μοναδικό κοινό στοιχείο της Νίκας και της Λακωνικής Τροφίμων. Ιδιοκτήτης και των δύο υπήρξε ο κ. Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη το 1970 και αποχώρησε το 2004, μετά την πώλησή της στην Global Finance, και στη συνέχεια ασχολήθηκε με σειρά άλλων εταιρειών τροφίμων, μεταξύ αυτών και τη Λακωνική Τροφίμων Α.Ε. Το τρίτο στοιχείο που συνδέει τις δύο εταιρείες είναι ότι η Impala Invest εξαγόρασε πέρυσι πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Λακωνικής Τροφίμων, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα στην ελληνική βιομηχανία αλλαντικών, και τώρα μαζί με την Chipita θα αποτελέσουν τους νέους ιδιοκτήτες της Νίκας. Απώτερος στόχος στον σχεδιασμό των δύο εταίρων είναι η συγχώνευση Νίκας και Λακωνικής Τροφίμων για τη δημιουργία μιας πολύ μεγάλης πλέον βιομηχανίας αλλαντικών με ισχυρή παρουσία τόσο στη λιανική όσο και στον κλάδο εστίασης (HORECA).

Με τη συγχώνευση, άλλωστε, των δύο εταιρειών θα αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα της Νίκας, καθώς, πέρα από τις εγκαταστάσεις της στον Αγιο Στέφανο Αττικής, θα προστεθούν στην ουσία οι εγκαταστάσεις που διαθέτει η Λακωνική Τροφίμων σε Αθήνα και Σπάρτη. Οι σκέψεις περί μεταφοράς μέρους της παραγωγής και στο εργοστάσιο της Chipita στη Λαμία και μίσθωσης του ακινήτου του Αγίου Στέφανου σε τρίτο χαρακτηρίζονται πολύ πρώιμες. Αλλωστε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Νίκας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αναφέρεται ότι το ακίνητο στον Αγιο Στέφανο, το οποίο είναι υποθηκευμένο στις πιστώτριες τράπεζες, θα μεταβιβασθεί σε αυτές και στη συνέχεια η Νίκας θα το μισθώσει για τις ανάγκες της.

Σε επίπεδο διαδικασιών απομένει ακόμη να γίνει συμφωνία με τις υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες της Νίκας –πέραν της Alpha Bank και της Eurobank–, κάτι που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί σύντομα, μιας και οι οφειλές προς αυτές αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες (το 95% είναι προς Eurobank και Alpha Bank). Επίσης, μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει η συμφωνία εξαγοράς από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, καθώς και μια σειρά εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Νίκας προβλέπεται και «κούρεμα» των οφειλών της προς τις τράπεζες, το οποίο θα ανέλθει σε περίπου 20%.

Από την άλλη, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της εταιρείας θα αποπληρωθούν στο ακέραιο, χωρίς να γίνει διαγραφή μέρους αυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Νίκας, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015 ανέρχονταν σε 77,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εμπορικούς και άλλους πιστωτές ανέρχονταν σε περίπου 19 εκατ. ευρώ. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Λακωνική Τροφίμων δεν δραστηριοποιείται μόνο στα αλλαντικά αλλά παράγει για το κομμάτι του HORECA σαλάτες και έτοιμες σάλτσες, ενώ επίσης διαθέτει με το σήμα «Λιοστρόφι» και άλλα προϊόντα, όπως μπαλσάμικο ξίδι, λιαστές τομάτες, κάππαρη, κ.ά. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, το 2014 έκλεισε με κύκλο εργασιών 12,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 166.000 ευρ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή