Επίθεση Σκουρλέτη στον CEO της Eldorado

Επίθεση Σκουρλέτη στον CEO της Eldorado

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπική επίθεση κατά του επικεφαλής της Eldorado Gold, Πολ Pάιτ, εξαπέλυσε μέσω συνέντευξης στο Bloomberg ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κλιμακώνοντας επικίνδυνα για το μέλλον της επένδυσης στα Μεταλλεία Χαλκιδικής την αντιπαράθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία του τριμήνου, που έθεσαν οι Καναδοί μέτοχοι στις 12 Ιανουαρίου στην ελληνική κυβέρνηση, για την έκδοση των αδειών του εργοστασίου της Ολυμπιάδας, με τις οποίες συναρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων, ο αρμόδιος υπουργός επιλέγει να σκληρύνει τη στάση του αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg κατηγορεί ευθέως τον κ. Ράιτ ότι «σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας του» και την εταιρεία ότι «εκβιάζει» την κυβέρνηση και τις περιβαλλοντικές αρχές στην Ελλάδα. «Είναι αποικιοκράτες και όχι επενδυτές» τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι “απολύτως ανοησίες” σχολίασε εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado η εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βανκούβερ, Κρίστα Μουρ. «Aβάσιμους και προσβλητικούς» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Σκουρλέτη ο αντιπρόεδρος της Eldorado και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, Εντουάρντο Μούρα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. H καναδική εταιρεία αναμενόταν να εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση χθες το βράδυ, ενώ κύκλοι της εταιρείας δήλωναν ότι ο κ. Ράιτ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά του κ. Σκουρλέτη για τις πολύ σοβαρές και πλήρως αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του.

«Ο Ράιτ είναι ένας CEO, είναι έξυπνος και έχει πείρα. Εδωσε συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα καταρρεύσει», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα της Eldorado, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνέντευξης στο Bloomberg. «Γιατί το έκανε αυτό; Κατά τη γνώμη μου, και του την είπα όταν βρισκόταν εδώ, έπαιξε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής», συνεχίζει ο κ. Σκουρλέτης, μεταφέροντας ακριβώς τι είπε στον κ. Ράιτ σε εκείνη τη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα: «Εχετε πει στους φίλους σας ότι πρόκειται να πείτε αυτά τα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου, ώστε να μπορούσαν να πουλήσουν εκ των προτέρων και στη συνέχεια να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλότερες τιμές».

Η επίθεση του κ. Σκουρλέτη προς τον κ. Ράιτ δεν σταματάει εδώ. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας», τονίζει και συμπληρώνει: «Η αμοιβή του είναι συνδεδεμένη, μεταξύ άλλων, με την τιμή της μετοχής της εταιρείας και παίζει παιχνίδια με αυτήν».

Οι ισχυρισμοί του κ. Σκουρλέτη «είναι αβάσιμοι και προσβλητικοί», τονίζει σε email του ο αντιπρόεδρος της Eldorado και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, Εντουάρντο Μούρα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει. Η δέσμευση της Eldorado στην Ελλάδα έχει φέρει επενδύσεις άνω των 700 εκατ. δολαρίων στη χώρα από το 2012, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Μούρα. «Η αποτυχία του υπουργείου σε πολλά μέτωπα έχει αναγκάσει την εταιρεία να αναθεωρήσει τα επενδυτικά μας σχέδια, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι στα ελληνικά projects και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη, η εταιρεία «εκβιάζει» την κυβέρνηση και τις περιβαλλοντικές αρχές στην Ελλάδα να εγκρίνουν τις άδειες για περαιτέρω ανάπτυξη των ορυχείων «με κλειστά μάτια», αλλιώς ρισκάρουν την αναστολή της επένδυσης και την απόλυση εκατοντάδων ανθρακωρύχων. «Είναι αποικιοκράτες, όχι επενδυτές», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της Eldorado υποχώρησε 19% στις 12 Ιανουαρίου, η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, καθώς ο κ. Ράιτ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ότι η εταιρεία αναστέλλει τα επενδυτικά της σχέδια στα ελληνικά ορυχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή