Απόβαση αεροπορικών εταιρειών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Απόβαση αεροπορικών εταιρειών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φτερά τους φαίνεται ότι ανοίγουν ολοένα και περισσότερο οι αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς το φετινό καλοκαίρι υποδέχεται σημαντικό αριθμό νέων πτήσεων, ενώ ενισχύονται και οι συχνότητες σε υφιστάμενους προορισμούς. Εντονη ανάπτυξη παρατηρείται στην αγορά εσωτερικού αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, ενώ δυναμική επιστροφή κάνουν και οι συνδέσεις με τις ΗΠΑ. Μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που αφορούν το θερινό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη και η Σαντορίνη, ενώ στο εξωτερικό δίκτυο η μεγαλύτερη αύξηση δρομολογίων παρατηρείται στο Βερολίνο, στο Βουκουρέστι, στο Μιλάνο και στη Νέα Υόρκη.

Σημαντική είναι η συμβολή της Aegean Airlines, η οποία προσθέτει το φετινό καλοκαίρι νέους προορισμούς στο πτητικό της πρόγραμμα, ενισχύοντας παράλληλα και υφιστάμενες πτήσεις με επιπλέον συχνότητες. Την ίδια στιγμή, η Ryanair, η οποία θα πετά πλέον σε 19 προορισμούς από 13 που εξυπηρετούσε, ενώ προσθέτει παράλληλα ακόμη ένα αεροσκάφος στις ελληνικές της βάσεις, αποδεικνύει την έντονα ανοδική τάση που εμφανίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας και την εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε, παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον. «Το γεγονός ότι δύο αεροπορικές εταιρείες που διατηρούν βάσεις αεροσκαφών στην Αθήνα αναπτύσσονται τόσο δυναμικά δημιουργεί συνθήκες τόνωσης της ζήτησης, με ανοδική τάση που “κουμπώνει” πάνω στη δυναμική της Αθήνας ως δημοφιλούς προορισμού», σχολιάζουν στελέχη της αγοράς τις επιδόσεις του προσεχούς καλοκαιριού.

Νέοι προορισμοί

Οι νέοι προορισμοί που προστίθενται στις συνδέσεις της Αθήνας είναι το Τορίνο (Blue Air), η Τζέντα (Aegean), η Λισσαβώνα (Aegean), η Κοστάντζα (Blue Air), η Κρακοβία (Aegean), η Λιουμπλιάνα (Aegean), το Λουξεμβούργο (Aegean) η Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Aegean) και η Λίλλη (Aegean). Μεταξύ των εννέα νέων προορισμών που προστίθενται στον ΔΑΑ, οι επτά είναι της Aegean. Παράλληλα, σε υφιστάμενους προορισμούς (από εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται σε άλλες πτήσεις και μπαίνουν σε νέους προορισμούς που εκτελούνται από άλλες εταιρείες) προστίθενται 19 επιπλέον πτήσεις από την Aegean, τη Ryanair, τη Volotea και τη LOT. Οι αερομεταφορείς ενισχύουν πτήσεις προς επτά προορισμούς, στους οποίους ήδη δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα, η Ryanair αυξάνει τις υφιστάμενες συχνότητές της προς Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, η KLM ενισχύει τη σύνδεση με Αμστερνταμ, η Blue Air με τη Λάρνακα και η Delta Airlines με τη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, η Delta προσθέτει τρεις νέες πτήσεις στο εν λόγω δρομολόγιο, για να εκτελεί πλέον 14 πτήσεις εβδομαδιαίως (δύο πτήσεις ημερησίως). Ηδη από πέρυσι παρατηρήθηκε ότι οι αμερικανικοί αερομεταφορείς παρέτειναν τη θερινή περίοδο, ενώ το 2016 κάνουν ακόμα δυναμικότερη εμφάνιση. Φέτος το καλοκαίρι επιστρέφει η United, που συνδέει εκ νέου την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία χρονιά που εκτελούσε την απευθείας πτήση μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης η United ήταν το 2012. Παράλληλα, η US Airways πετά για Φιλαδέλφεια. Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά στον ΔΑΑ κάνουν λόγο για ήπια ανάπτυξη, μονοψήφια, με δεδομένο μάλιστα ότι το 2015 κινήθηκε με 19% περισσότερους επιβάτες (18,1 εκατ.) από το 2014. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα, με νέες εταιρείες να αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους μέσω πρόσθετων συνδέσεων, ενδέχεται τα στοιχεία να «κλείσουν» ακόμη θετικότερα στο τέλος του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή