Εγκρίθηκε τουριστική επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα

Εγκρίθηκε τουριστική επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ στην Κέρκυρα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η αρχιτεκτονική μελέτη για μια μεγάλη τουριστική επένδυση που δρομολογείται προς υλοποίηση στην Κέρκυρα.

Η επένδυση αφορά τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος και των υποστηρικτικών αυτού έργων σε έκταση περίπου 205 στρεμμάτων που βρίσκεται στη περιοχή Αγιος Στέφανος στις Μπενίτσες. Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί από την εταιρεία KLC III Hellas A.E. Το αρχικό σχέδιο που είχε εγκριθεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας προβλέπει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα να έχει συνολική δυναμικότητα 893 κλινών. Ειδικότερα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων δυναμικότητας 539 κλινών (με κεντρικό κτίριο 383 κλινών και μπάνγκαλοους 156 κλινών), 76 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες που αντιστοιχούν σε 354 κλίνες και κέντρο αναζωογόνησης. Επιπλέον, προβλέπεται να δημιουργηθούν εστιατόρια, πισίνες, εστιατόρια, καταστήματα, μπαρ, γήπεδα αθλοπαιδιών, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα. Η μέγιστη επιτροπή δόμησης υπολογίζεται με συντελεστή 0,20 και ανέρχεται σε 40.992,60 τ.μ. Επίσης, το επιτρεπόμενο ποσοστό μεταβίβασης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών καθορίζεται σε 30% της συνολικής δομούμενης επιφάνειας του σύνθετου τουριστικού καταλύματος. Να σημειωθεί ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του σύνθετου τουριστικού καταλύματος θα προκύψουν από τη μετασκευή υφιστάμενης μονάδας. Στη θέση που θα δημιουργηθεί η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα λειτουργούσε το ξενοδοχείο San Stefano, το οποίο τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό. Βάσει του αρχικού προϋπολογισμού, η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Στην εγκριτική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ετέθησαν κάποιοι όροι, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση μιας σειράς μεμονωμένων κτισμάτων που βρίσκονται πλησίον των ορίων του οικοπέδου του ενετικού συγκροτήματος Μάνεση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη πλάτους περίπου 30 μέτρων ελεύθερη από κτίρια βόρεια και ανατολικά των ορίων του οικοπέδου του ενετικού συγκροτήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι πρέπει να μειωθούν κατά το δυνατόν οι δρόμοι και οι διαμορφώσεις που προτείνονται στο εσωτερικό της έκτασης. Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κολυμβητικών δεξαμενών, ώστε να αντιστοιχεί μία σε κάθε κτίριο.

Επίσης, ζητείται οι επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες και τα μπάνγκαλοους να ακολουθήσουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός ώστε η δόμηση να μοιραστεί στο ισόγειο και στον όροφο και να μην δημιουργούνται μεγάλα σε έκταση δωμάτια. Η νέα τροποποιημένη μελέτη πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή