Εφιαλτικός για την αγορά μετοχών ο Φεβρουάριος

Εφιαλτικός για την αγορά μετοχών ο Φεβρουάριος

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρηματιστηριακός Φεβρουάριος –υπολείπεται η συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας– ήταν εφιαλτικός για την αγορά μετοχών. Παρά τη μείωση των απωλειών που συντελέστηκε αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έχασε πάνω από 8% της αξίας του, ενώ από την αρχή του 2016 οι απώλειες ξεπέρασαν το 20%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ήταν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες και μια μικρή ομάδα εμποροβιομηχανικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Το μείζον πρόβλημα για την αγορά –εάν εξαιρέσουμε τις 8 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις από τις 2 μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου που οδήγησε στο χαμηλό των 440,88 μονάδων (15/9/89)– είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Οπως μαρτυρούν οι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών, όχι μόνο δεν έχουν επιστρέψει οι εγχώριοι επενδυτές μετά την άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο, αλλά έχουν αποχωρήσει και αρκετά ξένα funds εξαιτίας της υποβάθμισης της εγχώριας αγοράς από τις 21 Μαρτίου 2016 λόγω της αξιολόγησης του αγγλικού οίκου Ftse.

H συνεδρίαση της Δευτέρας κινήθηκε σε ανοδική τροχιά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,55% και να αναρριχάται στις 487,97 μονάδες. Ωστόσο, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τζίρου (29,308 εκατ. ευρώ) για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Το καλό κλίμα και στις διεθνείς αγορές διατήρησε τα κέρδη του Χρηματιστηρίου την Τρίτη. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,23% και διαμορφώθηκε στις 493,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και ανήλθε στα 35,852 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης επέστρεψαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο λόγω του αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη αλλά και της θολής εικόνας στην εγχώρια οικονομία. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν να χαθούν ολοσχερώς τα κέρδη (2,79%) του προηγούμενου ανοδικού διημέρου και ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 474,28 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,99%.

Την Πέμπτη, οι αγοραστές με επιλεκτικές τοποθετήσεις επανέφεραν τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη που ενισχύθηκε 2,05% και έκλεισε στις 483,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 52,880 εκατ. ευρώ.

Διακρίθηκαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που ενισχύθηκε 7,14% και έκλεισε στο 0,1650 ευρώ, ο τίτλος της Eurobank που κατέγραψε κέρδη 6,01% και διαμορφώθηκε στο 0,4060 ευρώ καθώς και ο τίτλος της Alpha Bank, που εμφάνισε ημερήσια κέρδη 4,76% και έκλεισε στο 1,32 ευρώ. Τη Παρασκευή, το Χρηματιστήριο υπερέβη τις 500 μονάδες με τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά να ξεπερνά και το +4%.

Οι τραπεζικές μετοχές και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης για πολλοστή συνεδρίαση απορρόφησαν το 99% των ημερήσιων συναλλαγών.

Η ασταθής εικόνα της αγοράς σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών τον Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα της συνέχισης του σκηνικού χαμηλής ορατότητας στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές μεταθέτουν χρονικά τις διαπραγματεύσεις μέχρι και το Πάσχα των καθολικών, στις 27 Μαρτίου 2016. Ετσι, λίγο πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου είναι ασαφές το περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι επομένως λογικό και η χρηματιστηριακή αγορά να μην έχει κατεύθυνση αφού δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα γεγονότα καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μια χώρα όπου υπάρχουν ταυτόχρονα δύο μεγάλες κρίσεις: το προσφυγικό και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, τα πρώτα ετήσια αποτελέσματα του 2015 των εισηγμένων δείχνουν την επίδραση των capital controls για τις μικρομεσαίες και όσες δεν έχουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές. Αντίθετα, οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για τα capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή