Το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Μεβγάλ και σε άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Μεβγάλ και σε άλλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάληψη της διοίκησης της Μεβγάλ από ξένο επενδυτικό ταμείο, το οποίο, αναλόγως των επιδόσεών του, θα εισπράξει στη συνέχεια συγκεκριμένο ποσοστό, λόγω επιτευχθέντων στόχων, (αγγλιστί success fees) σε συνδυασμό με επιμήκυνση του υφισταμένου τραπεζικού δανεισμού, είναι το μοντέλο που φέρεται να συζητούν οι τράπεζες για την αναδιάρθρωση και σωτηρία της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για καινοφανές μοντέλο, τουλάχιστον για τα ελληνικά επιχειρηματικά ήθη, και εντάσσεται στη γενικότερη λογική και στόχευση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες. Λογική που υπαγορεύεται από τις συνθήκες και επιτάσσει την όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, μέσα από την εκ βάθρων αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με προοπτικές βιωσιμότητας.

Διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις στη Μεβγάλ βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το μοντέλο που συζητείται ανάμεσα στους σημερινούς ιδιοκτήτες της Μεβγάλ, τις πιστώτριες τράπεζες και τα funds Sankaty Advisors (θυγατρική της Bain Capital) και Bartons έχει τους ακόλουθους βασικούς άξονες:

–  Ανάληψη του μάνατζμεντ της Μεβγάλ από τα επενδυτικά ταμεία που θα δανειοδοτήσουν τη γαλακτοβιομηχανία με δάνειο πενταετούς διάρκειας.

–  Η ανάληψη του μάνατζμεντ θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους στόχους για τις πωλήσεις και την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία. Τα funds θα εισπράττουν ποσοστά με βάση την επίτευξη των στόχων αυτών. Πρόκειται για τα λεγόμενα «success fees», έννοια άγνωστη στους περισσότερους στην Ελλάδα, η οποία όμως είναι ευρέως διαδεδομένη στις επενδυτικές τράπεζες και στα επενδυτικά ταμεία. Θυμίζει, δε, τα ποσοστά που λαμβάνουν οι δικηγόροι όταν κερδίζουν μια υπόθεση, η οποία προβλέπει οικονομική αποζημίωση του πελάτη τους.

–  Δεν θα γίνει «κούρεμα» χρεών, αλλά θα βελτιωθούν οι όροι του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού της Μεβγάλ για την οικονομική χρήση του 2014, οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα τέλη του 2014 σε 68,31 εκατ. ευρώ και οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε 47,64 εκατ. ευρώ. Στις σημειώσεις, άλλωστε, που συνόδευαν τη ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2014, τονιζόταν χαρακτηριστικά ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου ήταν μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό του κατά 45,3 εκατ. ευρώ, κάτι που προκαλούσε ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης και δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων.

Ενίσχυση

Στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η επίτευξη λειτουργικών κερδών στην πενταετία, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Βασικό επιχείρημα των funds είναι ότι μπορούν να το επιτύχουν αυτό μέσω ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας της Μεβγάλ, καθώς υπόσχονται ότι έχουν ισχυρή πρόσβαση σε μεγάλες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μέσω αυτής της «λύσης», όσο και αυτών που επελέγησαν στις πρόσφατες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων τροφίμων (λιανεμπορικών και βιομηχανικών), οι τράπεζες επιχειρούν επί της ουσίας να αναζητούν συμφωνίες με ενδιαφερόμενους αγοραστές των υπερχρεωμένων εταιρειών και να μην αναλαμβάνουν οι ίδιες το μάνατζμεντ. Η παραπάνω ανάγκη προέκυψε για δύο λόγους: Πρώτον, από τη διεύρυνση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων το 2015 και, δεύτερον, από την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις πρώτες αναδιαρθρώσεις που έγιναν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Εκεί αντιμετώπισαν το εξής φαινόμενο: σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ισχυρή άρνηση των ιδρυτών των εταιρειών να παραχωρήσουν τις μετοχές τους, ενώ ακόμη και όταν συνέβαινε αυτό, δηλαδή όταν ήταν μέτοχοι μειοψηφίας, ήθελαν να ελέγχουν το μάνατζμεντ της εταιρείας. Είναι σχετικά πρόσφατα όσα συνέβησαν με τη Σελόντα και τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από τους ιδρυτές της εταιρείας, Γιάννη και Βασίλη Στεφανή, αλλά και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Γ. Ανδριανόπουλο, όταν οι τράπεζες τους οδήγησαν σε παραίτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην περίπτωση της Μεβγάλ οι διαπραγματεύσεις που, σημειωτέον, έχουν ξεκινήσει από πέρυσι επιταχύνθηκαν μετά την αλλαγή διοίκησης στις 20 Ιανουαρίου, με τις ψήφους του 57% των μετόχων. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε αναφερόταν ότι οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Μεβγάλ.

Διαγραφή χρεών

Νέο στοιχείο στο πεδίο των αναδιαρθρώσεων είναι και το «κούρεμα» δανείων που συμφωνήθηκε στην περίπτωση της Νίκας, μιας και μέχρι τώρα διαγραφή χρεών προβλεπόταν μόνο μέσω του νόμου Δένδια, ο οποίος αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ. Οι βασικές πιστώτριες τράπεζες της Νίκας, Eurobank και Alpha Bank, συμφώνησαν με το διάδοχο σχήμα στη Νίκας (την Chipita και την Impala Invest) τη διαγραφή κατά 20% περίπου των χρεών της αλλαντοβιομηχανίας.

Λίφτινγκ στον νόμο Δένδια

Αλλαγές στον νόμο Δένδια τόσο σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των οφειλών όσο και σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομίας. Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, απαντώντας χθες εγγράφως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταστήσει τον νόμο περισσότερο λειτουργικό.

Αυτό που ζητούν τα πιστωτικά ιδρύματα είναι να τους δίνει το νομικό οπλοστάσιο περισσότερα εργαλεία για τη σωτηρία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να οδηγούνται όσο το δυνατόν λιγότερες σε εκκαθάριση.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4307/2014 (ο νόμος Δένδια, αν και φέρει την υπογραφή του Κ. Σκρέκα), πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των απαιτήσεων μπορούν να καταθέσουν στο δικαστήριο αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Ο ειδικός διαχειριστής που διορίζεται στη διοίκηση της επιχείρησης έχει στην ουσία δύο επιλογές: να προχωρήσει σε εκποίηση ή να μεταβιβάσει τουλάχιστον το 90% του ενεργητικού της εταιρείας. Εάν δεν πετύχει το δεύτερο, υποχρεούται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

Αυτό που φέρεται να συζητείται είναι να δίνεται η δυνατότητα στους πιστωτές που εκπροσωπούν το 40% τουλάχιστον των απαιτήσεων να αποκτούν, πριν από τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης, δικαίωμα ψήφου στις μετοχές που κατέχουν μέσω του δανεισμού. Η υιοθέτηση της παραπάνω λύσης εκτιμάται ότι όχι μόνο θα περιορίσει τις εκκαθαρίσεις αλλά θα επιταχύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, προσελκύοντας ταυτόχρονα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή