Η «ναυμαχία» για τον έλεγχο της Hellenic Seaways

Η «ναυμαχία» για τον έλεγχο της Hellenic Seaways

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη πόντο με πόντο για την εξασφάλιση ποσοστού που θα παράσχει τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) δίνουν οι Μινωικές Γραμμές, συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι. Εχοντας ήδη εξασφαλίσει το 37,4% της HSW και έχοντας προχωρήσει σε δημόσια προσφορά 1,5 ευρώ ανά μετοχή προς τους μικρομετόχους της ακτοπλοϊκής, επιχειρεί να προσεγγίσει και να ξεπεράσει το περίπου 40% που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς. Το σκεπτικό είναι πως εάν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό, θα ελέγξει το management και θα μπορέσει να συνομιλήσει με πλεονέκτημα για το ποσοστό της τράπεζας. Ωστόσο, ενώ μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πολλοί μικρομέτοχοι της HSW είχαν επικοινωνήσει με τις Μινωικές και είχαν φτάσει σε κατ’ αρχήν συμφωνία, από την αρχή της εβδομάδας και μετά άρχισαν οι υπαναχωρήσεις. Αιτία, οι ανταγωνιστικές προσφορές που δέχθηκαν από «ομάδα επενδυτών» που φέρεται να στηρίζει το σημερινό management του Αντώνη Αγαπητού αλλά και να διαθέτει τη –σιωπηρή– ανοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Υπό αυτά τα δεδομένα, ήδη στην αγορά συζητούνται υψηλότερες τιμές.

Το εγχείρημα του ομίλου Γκριμάλντι αποτελεί μια ξεκάθαρα επιθετική προσπάθεια εξαγοράς παρόμοια με αυτές που συχνά λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς αγορές. Ως πρόθυμος αγοραστής όμως, η πλευρά Γκριμάλντι εκτιμάται πως θα χρειαστεί να καταβάλει πολύ περισσότερα από 1,5 ευρώ/μετοχή για να εξασφαλίσει ενδεχομένως και το πακέτο της Πειραιώς, που ελέγχει την ακτοπλοϊκή με άνετη πλειοψηφία, ειδικά εάν συνυπολογιστούν τα ποσοστά που φέρεται να αθροίζονται γύρω από την «ομάδα επενδυτών».

Ενδεχόμενη ένταξη της HSW στις Μινωικές, οι οποίες ελέγχονται από τον όμιλο Γκριμάλντι, εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικότατα οφέλη σε αμφότερες τις ακτοπλοϊκές. Οπως εξηγούν από το Ηράκλειο, οι γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Μινωικές (Ηράκλειο – Πειραιάς & Ελλάδα – Ιταλία) και η HSW (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) «είναι πλήρως συμπληρωματικές, καθώς δεν παρουσιάζονται επικαλύψεις».

Παράλληλα υπόσχονται εμμέσως αύξηση κεφαλαίου, αφού, όπως σημειώνουν, «η χρηματοοικονομική θέση της HSW κρίνεται ιδιαίτερα αδύναμη με βάση και τα δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμού του 2014».

Κάτι με το οποίο βέβαια δεν συμφωνεί το management Αγαπητού. Κύκλοι της Hellenic σημειώνουν μάλιστα πως η προσπάθεια των Μινωικών «αποτελεί από μόνη της απόδειξη ότι η πορεία της εταιρείας μπορεί να είναι μόνο ανοδική». «Ο ισολογισμός του 2015, τυπικά μη δημοσιευμένος, αποδεικνύει τη στροφή προς την κερδοφορία, τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης, που την καθιστούν τόσο δελεαστική για έναν επιθετικό επενδυτή σαν τον κ. Γκριμάλντι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή