Τράπεζες: Οι προβλέψεις επηρέασαν τα αποτελέσματα

Τράπεζες: Οι προβλέψεις επηρέασαν τα αποτελέσματα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική βελτίωση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες ξεχώρισαν το 2015 στα αποτελέσματα της Eurobank.

Παρ’ όλα αυτά η χρήση έκλεισε με ζημίες ύψους 1,18 δισ. ευρώ (έναντι -1,21 δισ. ευρώ το 2014), αποτέλεσμα της διενέργειας -για άλλη μια χρονιά- ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ομίλου, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν στα 188 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο έναντι 166 εκατ. το γ΄ τρίμηνο, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν στα 375 εκατ. ευρώ. Στα θετικά της περιόδου περιλαμβάνονται επίσης η ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες (62 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο από 48 εκατ. στο γ΄ τρίμηνο), η ενίσχυση των καταθέσεων (+1,4 δισ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο) και η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 5,8% (σε ετήσια βάση). Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων ενίσχυσε τη ρευστότητα και επέτρεψε τη σημαντική μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, κάτι που αποτυπώθηκε στα έσοδα από τόκους. Ο όμιλος πέτυχε τη δυναμική επιστροφή των διεθνών δραστηριοτήτων σε κερδοφορία με καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 67 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι ζημιών 182 εκατ. το 2014.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) στην Ελλάδα ανήλθαν στα 206 εκατ. ευρώ από 164 εκατ. το γ΄ τρίμηνο και 118 στο β΄ τρίμηνο του 2015. Η επιδείνωση της εικόνας οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια. Ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου 2015 στα 35,2% από 35,0% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά τη νέα σημαντική αύξηση του αποθέματος προβλέψεων το 2015, οι οποίες ανήλθαν στα 2,67 δισ. ευρώ (έναντι 2,26 δισ. ευρώ το 2014) ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο 64,8%. Στην ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε χθες, τα στελέχη της τράπεζας σημείωσαν ότι στόχος είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 50% σε ορίζοντα 3-5 ετών. Σημειώνεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) διαμορφώθηκε στο 17% (από 12,1% στο γ’ τρίμηνο του 2015).

Με αφορμή τα αποτελέσματα ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με το μεγάλο θέμα του προσφυγικού κύματος, διατηρούν κλίμα ρευστότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η ταχεία θετική αντιμετώπισή τους, θα αποτελέσει σημείο καμπής για την ενίσχυση της σταθερότητας, τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων, ιδιαίτερα αναγκαίων για να καλύψουν το τεράστιο εγχώριο αποταμιευτικό και επενδυτικό κενό, και την έναρξη της συζήτησης για την περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους». Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, σημείωσε: «Παρότι η παράταση του καθεστώτος των capital controls στην Ελλάδα αλλά κυρίως η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του προγράμματος δρουν ανασταλτικά στην οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, κεντρικός μας στόχος παραμένει η επιστροφή στην κερδοφορία μέσα στο τρέχον έτος. Για το 2016, βασικές μας προτεραιότητες παραμένουν αφενός η ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επάνοδος των καταθέσεων, η χρηματοδότηση νέων υγιών επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και ο περαιτέρω έλεγχος του κόστους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή