Με Πειραιώς ξεκινά η εθελουσία στις τράπεζες

Με Πειραιώς ξεκινά η εθελουσία στις τράπεζες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των ημερών θα ξεκινήσει η υλοποίηση από τον όμιλο Πειραιώς του νέου προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης, με στόχο τη μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα κατά 1.500 εργαζομένους, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του δυναμικού της τράπεζας στην Ελλάδα.

Η Πειραιώς έχει καταθέσει το σχετικό σχέδιο από τα μέσα Φεβρουαρίου στις Αρχές και απομένει η τελική έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία είναι θέμα ημερών, ενδεχομένως και σήμερα, να δοθεί. Αμέσως μετά η Πειραιώς θα ανακοινώσει τους όρους και τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Στο τέλος Δεκεμβρίου, ο όμιλος απασχολούσε στην Ελλάδα 15.599 εργαζόμενους και στόχος της διοίκησης είναι η αποχώρηση, μέσω του προγράμματος, 1.500 εργαζομένων. Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της κρίσης, η Πειραιώς, όπως και οι άλλες τράπεζες, έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε «αιματηρές» περικοπές δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος Πειραιώς απασχολούσε τον Δεκέμβριο του 2012 19.238 εργαζομένους και σήμερα απασχολεί 15.599. Αντίστοιχα, τα καταστήματα από 1.354 σημεία που ήταν στο τέλος του 2012, στο τέλος του 2015 είχαν περιοριστεί στα 709!

Αμέσως μετά την Πειραιώς τη σκυτάλη με την υλοποίηση προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης εργαζομένων θα λάβουν η Eurobank, η Εθνική και η Alpha Bank.

Συνολικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει, το αργότερο έως το τέλος του 2017, να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά τουλάχιστον 4.000 εργαζομένους και τη διακοπή λειτουργίας 179 καταστημάτων. Το νέο κύμα περικοπών είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015, και η οποία οδήγησε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες. Η περικοπή θέσεων εργασίας και το κλείσιμο καταστημάτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των νέων αναθεωρημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν οι τράπεζες με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αναθεώρηση που έγινε απαραίτητη ύστερα από την ανακεφαλαιοποίηση. Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει το δυναμικό της στην Ελλάδα κατά 1.605 άτομα, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1.570, η Eurobank κατά 1.000 και η Alpha Bank κατά 174. Αν και το χρονικό περιθώριο για τις περικοπές είναι το 2017, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να τις ολοκληρώσουν άμεσα, αφενός για να μην υπάρχει για ικανό διάστημα τόσο μεγάλη εκκρεμότητα, αφετέρου και για να καρπωθούν τα οφέλη από τη μείωση των δαπανών.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας (και αν συνυπολογιστούν οι -5.000 θέσεις εργασίας έως το 2017, τότε η απώλεια θα ξεπεράσει τις 20.000 θέσεις), ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα. Στο τέλος του 2009, οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές απασχολούσαν στην Ελλάδα 65.000 εργαζομένους και διατηρούσαν δίκτυο καταστημάτων 4.100 σημείων, ενώ σήμερα απασχολούν 48.493 εργαζομένους και διατηρούν δίκτυο 2.600 σημείων, τα οποία έως το τέλος του 2017 θα πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 7% και 9%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2009 λειτουργούσαν 19 τράπεζες, 36 ξένες (κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού) και 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις επτά τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια), μόλις πέντε ξένες τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα, ενώ από τις συνεταιριστικές διασώζονται τρεις οργανισμοί.

Μείωση του ELA

Νέα μικρή μείωση, κατά 100 εκατ. ευρώ, του ορίου χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών μέσω της παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) ενέκρινε χθες η ΕΚΤ μετά αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Ετσι, το σχετικό όριο μειώθηκε στο ποσό των 71,3 δισ. ευρώ από 71,4 δισ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η μείωση του ELA τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται περισσότερο για… ψυχολογικούς παρά για οικονομικούς λόγους, καθώς μπορεί πλέον να μην έχουμε εκροές καταθέσεων –λόγω capital controls– αλλά δεν έχουμε ούτε εισροές εξαιτίας της αβεβαιότητας και της γενικότερης απαισιοδοξίας. Η μείωση του ορίου του ELA είναι δυνατή, καθώς η ΤτΕ ενεργώντας προληπτικά το 2015, ειδικά στο α΄ εξάμηνο, είχε διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα υψηλό όριο το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή