Από stress test της ΕΚΤ περνούν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών

Από stress test της ΕΚΤ περνούν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ριζικές και εκτεταμένες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια προετοιμάζονται οι τράπεζες. Στις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, η εποπτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχετικού νόμου, που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του νέου μνημονίου και ο οποίος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώνουν τα μέλη των Δ.Σ. Ετσι, το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα τις προσεχείς γενικές συνελεύσεις, θα δούμε την αντικατάσταση όλων των μελών, ακόμα και των ανεξαρτήτων, που δεν έχουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία. Στην πράξη, εκτιμούν τραπεζικές πηγές, τις προϋποθέσεις του νόμου εκπληρώνουν μόνον ξένα στελέχη που διαθέτουν τραπεζική εμπειρία, και ειδικά στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ετσι, μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών από τον επιχειρηματικό χώρο ή από τομείς όπως τα Νομικά κ.ά. θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα μέλη. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επιλογή του διεθνούς συμβούλου που θα «τρέξει» παράλληλα με τον SSM το έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων και των επιτροπών των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του Ταμείου ανταποκρίθηκαν οκτώ διεθνείς εταιρείες, ενώ η διοίκηση του ΤΧΣ έχει προκρίνει τρεις και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα επιλέξει την εταιρεία που θα συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και η αναδόμησή τους με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελούν υποχρέωση της χώρας που προέκυψε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών, σε ξένες τράπεζες που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει αναταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Επιπλέον, το Δ.Σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή