Επενδύσεις από άντληση κεφαλαίων 250 εκατ. δρομολογεί η Πανγαία

Επενδύσεις από άντληση κεφαλαίων 250 εκατ. δρομολογεί η Πανγαία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προβεί σε νέες επενδύσεις ακινήτων στην ελληνική αγορά, δρομολογεί κατά την τρέχουσα περίοδο η εισηγμένη Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία πρόκειται να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πιθανώς και να είναι αρκετά υψηλότερη από τον ελάχιστο στόχο, εφόσον βέβαια προκύψει το σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, κ. Αρη Καρυτινό, «πλέον εστιάζουμε σχεδόν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, όπου θα επενδύσουμε τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση κεφαλαίου».

Οπως προκύπτει, οι αγοραστικές ευκαιρίες έχουν αρχίσει να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων και επιχειρηματίες πιέζονται από τις οφειλές τους. Παράλληλα, οι ΑΕΕΑΠ αναμένεται να κινηθούν και για την απόκτηση ακινήτων που βρίσκονται ως ενέχυρο σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που θα πωληθούν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πραγματοποιεί φέτος στροφή σε σχέση με το 2015, όταν η στόχευσή της, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικράτησε αναφορικά με την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωζώνη, ήταν οι αγορές του εξωτερικού. Ηδη, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουν αποκτηθεί δύο εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 4,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, αγοράστηκε εμπορικό κατάστημα στην Πάτρα το οποίο είναι μισθωμένο για τα επόμενα 10 χρόνια στην αλυσίδα Massimo Dutti του ομίλου Inditex (Zara, Bershka κ.τ.λ.).

Το ακίνητο των 1.000 τ.μ. αποκτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, μέσω δημοπρασίας που είχε πραγματοποιήσει η Τράπεζα Κύπρου. Το τίμημα ανήλθε σε 2,48 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στις 26 Φεβρουαρίου, η εταιρεία απέκτησε εμπορικό κατάστημα 1.000 τ.μ. στα Χανιά, καταβάλλοντας 1,82 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Public με υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης έξι ετών και δικαίωμα παράτασης για επιπλέον τρία έτη.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η εταιρεία κατέγραψε πτώση της κερδοφορίας κατά 76% από τα 177,6 εκατ. ευρώ σε 42,68 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην καταγραφή ζημίας ύψους 23,72 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Πανγαίας στην εύλογη αξία (από κέρδος 98,6 εκατ. ευρώ το 2014), αλλά και στα αυξημένα έξοδα λόγω της συγχώνευσης με την MIG Real Estate και τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της εταιρείας, που εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε. Χωρίς τους παραπάνω παράγοντες, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 73 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 19% σε 111 εκατ. ευρώ.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του 2016, η διοίκηση της εταιρείας αναμένει αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, λόγω της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό της. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η Εθνική Πανγαία ελέγχει 316 ακίνητα (κυρίως εμπορικά καταστήματα και γραφεία), συνολικής επιφάνειας 880.000 τ.μ. Η εύλογη αξία τους διαμορφώνεται σε 1,43 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να στοχεύει στον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της έως το τέλος της δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή