Σε πέντε επιχειρήσεις θα συγκεντρωθεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ

Σε πέντε επιχειρήσεις θα συγκεντρωθεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρών» στη διαδικασία συγκέντρωσης του κλάδου των σούπερ μάρκετ που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες δηλώνει ο βελγικός όμιλος Delhaize, ο οποίος στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η πρόθεση αυτή εκφράστηκε χθες από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Φρανς Μίλερ, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Delhaize κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «CEO Forum 2016» που διοργάνωσε το κλαδικό περιοδικό Σελφ Σέρβις. Στο ίδιο συνέδριο, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου επισήμαναν ότι το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων θα συγκεντρωθεί στην πραγματικότητα σε πέντε επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Μίλερ σχετικά με το εάν o βελγικός όμιλος πρόκειται να προχωρήσει στην εξαγορά κάποιας μεγάλης ελληνικής αλυσίδας εντός του 2016 απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία συγκέντρωσης που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Δεν μπορώ να πω περισσότερα διότι είμαστε μια εισηγμένη εταιρεία». Αναφερόμενος στο τι θα σηματοδοτήσει για την Ελλάδα η συγχώνευση της Delhaize με την ολλανδική Ahold, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ότι θα διατηρηθεί το τοπικό στοιχείο, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο στελέχωσης της εταιρείας. «Είμαστε πιστοί στη διοικητική ομάδα της ΑΒ. Μην περιμένετε να έρθουν εδώ Βέλγοι και Ολλανδοί», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η εμπειρία της Ahold στο ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να ενισχύσει αυτό το κανάλι πωλήσεων στην ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ισχύ που έχει ήδη η ΑΒ Βασιλόπουλος και στις επιδόσεις που σημείωσε η εταιρεία το 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μίλερ το 2015 η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποίησε πωλήσεις 2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με το 2014, και πλέον αποτελεί τον κορυφαίο «παίκτη» στην ελληνική αγορά.

Την εκτίμηση ότι στην ελληνική αγορά θα μείνουν πέντε μεγάλες αλυσίδες και όλες οι μικρότερες θα αποτελέσουν αντικείμενο πώλησης εξέφρασε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE, μιας εκ των πρωταγωνιστριών της συγκέντρωσης στον κλάδο, καθώς πρόσφατα εξαγόρασε τον Βερόπουλο. «Ηρθε η στιγμή που επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις οι οποίες εκκολάπτονταν επί χρόνια. Βεβαίως, το μέγεθος από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την επιτυχία. Ή έχεις λόγο ύπαρξης ή βγαίνεις από την αγορά», υποστήριξε.

Στην άποψη περί της επικράτησης πέντε αλυσίδων συμφώνησε και ο κ. Κώστας Μαχαίρας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Delhaize και διευθύνων σύμβουλος για τις δραστηριότητες της Delhaize στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, καθώς υποστήριξε ότι τρεις από τις πέντε αλυσίδες θα είναι ελληνικές, όμως οι άλλες δύο θα πρόκειται για ξένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο όχι με την παραδοσιακή μορφή. «Θα έρθουν και άλλοι ξένοι παίκτες στην Ελλάδα, αλλά όχι με τη μορφή που ξέρουμε», προέβλεψε. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μαχαίρας διατυπώνει μια «αιρετική» άποψη και εν προκειμένω εκτιμά ότι θα δούμε τα επόμενα χρόνια να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ηλεκτρονικές πλατφόρμες λιανεμπορίου κατά τα πρότυπα της AmazonFresh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή