Αύξηση πωλήσεων σε 7 από τους 9 κλάδους της οικονομίας το 2014

Αύξηση πωλήσεων σε 7 από τους 9 κλάδους της οικονομίας το 2014

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eτος καμπής για την ελληνική οικονομία αποτέλεσε το 2014, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP Group και αφορούσε τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 22.993 επιχειρήσεων Α.Ε. και ΕΠΕ για τα έτη 2013 και 2014. Για πρώτη φορά μετά μακρά περίοδο ύφεσης (2008-2013), κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας παρουσίαζε συνεχή πτώση, το 2014 υπήρξε αρχικά αποκλιμάκωση και τελικά ανακοπή της υφεσιακής πορείας και επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Οι συγκεντρωτικοί πίνακες και τα διαγράμματα που δημιουργήθηκαν από την επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάζονται στην νέα έκδοση του τόμου «Η Ελλάδα σε αριθμούς», που θα διανεμηθεί το επόμενο διάστημα στους συνδρομητές της «Καθημερινής».

Από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών των 22.394 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% το 2014, και διαμορφώθηκε σε περίπου 148,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις σε επτά από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Οι κλάδοι που εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση πωλήσεων (διψήφια ποσοστά) ήταν οι Κατασκευές, τα Ξενοδοχεία/Εστιατόρια και τα Ορυχεία-Λατομεία. Αντίθετα, υποχώρηση έστω και οριακή εμφάνισαν οι πωλήσεις στην Ενέργεια/Υδρευση και τη Μεταποίηση.

Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων, η προσπάθεια περιορισμού του κόστους πωλήσεων είχε θετικό αντίκτυπο και οδήγησε σε αξιόλογη βελτίωση του μεικτού αποτελέσματος. Τα μεικτά κέρδη κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 5%, ανερχόμενα σε 28,5 δισ., ενώ το σχετικό περιθώριο διευρύνθηκε σε 19,12% από 18,64% το προηγούμενο έτος. Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε εντυπωσιακή βελτίωση (τετραπλασιασμό) του λειτουργικού αποτελέσματος, η οποία όμως δεν ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε επαναφορά της κερδοφορίας. Το συνολικό καθαρό (προ φόρων) αποτέλεσμα παραμένει για πέμπτο συνεχές έτος ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν (-42,1% σε ετήσια βάση) σε 467,2 εκατ. το 2014, κυμαινόμενες δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα πρώτα έτη της κρίσης (το 2011 και το 2010 είχαν καταγραφεί ζημίες ύψους 6,7 δισ. και 3,1 δισ. αντίστοιχα).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group Νικήτας Κωνσταντέλλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, υποστηρίζει τα εξής: «Οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά το 2014, όπως ήταν φυσικό, επηρέασαν άμεσα τη συνολική δραστηριότητα και τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι εμφανές ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας». Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντέλλος τονίζει ότι «στις παρούσες συνθήκες όπου η οικονομία δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την επιβολή των capital controls και την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην «πραγματική» οικονομία, η προσέλκυση επενδύσεων και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να επιστρέψουμε σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη. Σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή