Mέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η Aegean

Mέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η Aegean

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια Ελλάδα ολόκληρη… μετέφερε πέρυσι η Aegean. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να διανείμει μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους. Ειδικότερα, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015, η Αεροπορία Αιγαίου (Aegean) ανέφερε ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους τα αεροπλάνα της μετέφεραν συνολικά 11,6 εκατ. επιβάτες. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αυξημένος κατά 15% σε σχέση με το 2014 και αντικατοπτρίζει τη δυναμική πορεία της εταιρείας, αλλά και την ισχυρή ανάπτυξη που έχει εμπεδωθεί στον ελληνικό τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, η Aegean ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα ύψους 983 εκατ. ευρώ. Σημείωσαν έτσι αύξηση 8% σε σχέση με το 2014. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ομίλου υποχώρησαν περίπου 6% και ανήλθαν σε 111 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 15%, στα 68 εκατ. ευρώ. Η κάμψη της καθαρής κερδοφορίας της εταιρείας αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη φορολογία (λόγω αύξησης των συντελεστών και του αναβαλλόμενου φόρου), δεδομένου ότι τα κέρδη προ φόρων της αεροπορικής επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 6%, στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το 2015 διατηρήθηκε η υγιής κεφαλαιακή διάρθρωση της επιχείρησης, με μηδενικό δανεισμό και χαμηλές υποχρεώσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών ύψους 55,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα (152,9 εκατ.), οι δεσμευμένες καταθέσεις (36,4 εκατ.) μαζί με τα χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση (48,5 εκατ.) ανήλθαν στα 237,8 εκατ. ευρώ. Μέσα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία παρέλαβε τέσσερα από τα επτά νέα αεροσκάφη Airbus A320 που έχουν παραγγελθεί στην Airbus, με προγραμματισμένη παράδοση των υπολοίπων τριών αεροσκαφών μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2016. «Το 2015, παρά τις αντίξοες συνθήκες, υλοποιήσαμε σημαντικές επενδύσεις σε ανάπτυξη δικτύου και νέου στόλου, και η εταιρεία αναπτύχθηκε κατά 18% από πλευράς συνολικής παραγωγής σε χιλιομετρικούς επιβάτες, την ίδια περίοδο που η οικονομία της χώρας κατέγραψε ύφεση», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης. «Μέσα σε δύο έτη από την εξαγορά της Olympic Air το 2013», προσέθεσε, «επιτύχαμε συνολικά 40% αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού, ρυθμό πολλαπλάσιο της αύξησης των αεροπορικών αφίξεων στη χώρα».

Για φέτος, η διοίκηση της Aegean εμφανίζεται λιγότερο ενθουσιώδης, κυρίως λόγω των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή (προσφυγικό κ.λπ.), σε συνδυασμό με την καχεκτική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Προβλέπει ακόμη υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό για τους εγχώριους προορισμούς και μικρότερη από την εσωτερική αγορά. «Είναι προφανές ότι και το 2016 αποτελεί μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις ανταγωνισμού και κινδύνους από το ασταθές περιβάλλον», αναφέρει κ. Γερογιάννης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, «η ζήτηση για τη χώρα, και ιδιαίτερα για την Αθήνα, διαφαίνεται ανθεκτική και ενισχυμένη από τους νέους προορισμούς και συνδέσεις που κυρίως εμείς, αλλά και άλλοι αναπτύσσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή