Ενταλμα σύλληψης από την Κύπρο για τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα

Ενταλμα σύλληψης από την Κύπρο για τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση στην Κύπρο του Λεωνίδα Μπόμπολα, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και προέδρου της Ηλέκτωρ, πρόκειται να ζητήσουν οι κυπριακές αρχές. Ο γενικός εισαγγελέας του νησιού εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του επικεφαλής της Ηλέκτωρ, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε προ μηνών στο νησί.

Η Ηλέκτωρ ανέλαβε από την προηγούμενη δεκαετία τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πάφο και στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της «Καθημερινής» Κύπρου, ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Κώστας Κληρίδης, ζήτησε χθες την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον κ. Μπόμπολα. Ανάλογο ένταλμα ζητήθηκε και για τον Θεοφάνη Λώλο, διευθυντή της μελετητικής εταιρείας Enviroplan που είχε αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών να προετοιμάσει διαγωνισμό για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Λάρνακα (Κόσιη). Ετσι οι κυπριακές αρχές θα ζητήσουν την έκδοση των δύο ανδρών, εκτός κι αν αυτοί μεταβούν οικειοθελώς στην Κύπρο για να καταθέσουν.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος. «Οταν ανέλαβα πριν από 13 μήνες, η σύμβαση με την Ηλέκτωρ για τη διαχείριση της μονάδας του ΧΥΤΑ Πάφου ήταν κοντά στη λήξη της», λέει στην «Κ». «Ζητήσαμε να μην αναθεωρηθεί η σύμβαση της Ηλέκτωρ και να προωθηθεί άμεσα διαγωνισμός για τη διαχείριση του χώρου. Αντί αυτού του δόθηκε παράταση 6 μηνών με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Λίγο αργότερα πρότεινα να αναλάβει ο Δήμος Πάφου με χρέωση 10 ευρώ/τόνο. Ξεκίνησα να ερευνώ την υπόθεση και σύντομα έφθασαν στα χέρια μου στοιχεία που έδειχναν ότι η Ηλέκτωρ πολύ πιθανόν χρημάτιζε δημάρχους και υπαλλήλους και πως τελικά το κράτος πλήρωνε τα διπλάσια ή τριπλάσια: στον ΧΥΤΑ Πάφου πληρώναμε 30-31 ευρώ/τόνο σκουπιδιών, όταν το πραγματικό κόστος –με εύλογο κέρδος– ήταν στα 12-14 ευρώ/τόνο, ενώ στο ΧΥΤΥ Κόσιης πλήρωναν 70-74 ευρώ/τόνο, όταν το κόστος –με εύλογο κέρδος– ήταν στα 30-35 ευρώ/τόνο. Επίσης είναι πολύ πιθανό οι ποσότητες των απορριμμάτων να ήταν «φουσκωμένες», και από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να ήταν κατά 15%-20% υψηλότερες. Οταν το Γενικό Λογιστήριο Κύπρου κάλεσε την Ηλέκτωρ σε επαναδιαπραγμάτευση για την παράταση της σύμβασης της Πάφου, η εταιρεία έριξε την τιμή από τα 30 ευρώ/τόνο στα 21 ευρώ/τόνο για το εξάμηνο που είχε παρέλθει, ενώ για την παραπέρα επέκταση δέχθηκαν να μειώσουν την τιμή στα 16 ευρώ/τόνο. Αυτό ήταν για μένα μια έμμεση παραδοχή ότι “φούσκωναν” το κόστος».

Η «Κ» επικοινώνησε με την Ηλέκτωρ και την Enviroplan ζητώντας την άποψή τους. «Προτίθεμαι να μεταβώ στην Κύπρο για να δώσω την κατάθεση που μου ζητείται μέσα στην εβδομάδα», λέει ο κ. Θ. Λώλος. «Οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. Βρεθήκαμε στη μέση μιας δίνης, χωρίς να έχουμε σχέση». Από την πλευρά του κ. Μπόμπολα δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή