Αποχωρεί από την αγορά του γάλακτος η ΦΑΓΕ, θεωρώντας την ασύμφορη

Αποχωρεί από την αγορά του γάλακτος η ΦΑΓΕ, θεωρώντας την ασύμφορη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οριστική αποχώρησή της από την αγορά του γάλακτος, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, αποφάσισε η ΦΑΓΕ. Μάλιστα, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες πώλησης της μονάδας παραγωγής γάλακτος στο Αμύνταιο και αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατηγορία του γιαουρτιού, με νέες επενδύσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού. Αλλωστε η πορεία της εκτός Ελλάδος συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και το 2015 με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν πλέον το 82,4% επί του συνολικού τζίρου της ΦΑΓΕ.

Το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο της Φλώρινας ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2005 και επρόκειτο για επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτείνονται σε οικόπεδο 52.000 τ.μ. και είναι συνολικού εμβαδού 15.732 τ.μ. Οταν εγκαινιάστηκε θεωρήθηκε μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής φρέσκου γάλακτος. Ωστόσο, ενάμιση περίπου χρόνο μετά, η ΦΑΓΕ αποχώρησε από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος και συνέχισε να δραστηριοποιείται στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης και μακράς διαρκείας, καθώς και στο σοκολατούχο γάλα. Το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μερίδιό της στην κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης ήταν 7% και στην κατηγορία του σοκολατούχου 4,3%. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2015, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την κατηγορία γάλακτος, καθώς, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για τη χρήση του 2015 «πρόκειται για δραστηριότητα εξαιρετικά μη κερδοφόρα».

Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, επισημαίνουν ότι δύσκολα θα βρεθεί αγοραστής, καθώς η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε διαρκή φθίνουσα πορεία, με το 2016 να έχει ξεκινήσει ήδη με υποχώρηση των πωλήσεων κατά 10% και πλέον. Σημειώνεται ότι η ΦΑΓΕ εντός Ελλάδος διαθέτει δύο ακόμη εργοστάσια, ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, όπου παράγεται γιαούρτι και ένα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου παράγονται τυροκομικά προϊόντα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μονάδες που θα διατηρήσει η ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, η εταιρεία αναφέρει στην έκθεσή της: «Προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε το χαμηλό εργατικό κόστος, την πλεονάζουσα δυναμικότητα και το υψηλά καταρτισμένο προσωπικό στις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές των προϊόντων από την Ελλάδα στις υφιστάμενες, αλλά και σε καινούργιες διεθνείς αγορές».

Οι διεθνείς αγορές, άλλωστε, αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης και κερδοφορίας για τη ΦΑΓΕ. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το 2015 έκλεισε με πωλήσεις 648,22 εκατ. δολαρίων (περίπου 578 εκατ. ευρώ), μειωμένες κατά 2,9% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 14,74 εκατ. δολάρια (περίπου 13,1 εκατ. ευρώ).

Οι πωλήσεις της σε όγκο αυξήθηκαν το 2015 κατά 3,2% σε σύγκριση με το 2014. Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,8% στις ΗΠΑ, κατά 32% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 40,1% στην Ιταλία. Στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων, κατά 11,1% το 2015 σε σύγκριση με το 2014

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή