Διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά και επενδύσεις 100 εκατ. από BAT

Διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά και επενδύσεις 100 εκατ. από BAT

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΣΕΠ Α.Ε. –θυγατρικής της Cosco– το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της British American Tobacco (BAT). Στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση της επένδυσης, που έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, παρουσιάστηκαν τα θετικά οφέλη που θα έχει το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο της πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας για τον Πειραιά, τις μεταφορές και την εγχώρια οικονομία γενικότερα. Συνολικά μέσω της επένδυσης εκτιμάται ότι θα διακινούνται στην πλήρη ανάπτυξη του κέντρου ετησίως 3,1 δισ. τσιγάρα, κάτι που μεταφράζεται σε 1,1 δισ. αξία εμπορευμάτων που μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό το κέντρο. Στην ανάπτυξή του έχει δυνατότητα κάλυψης 10 χωρών, δημιουργώντας έναν διεθνή κόμβο, μεταφέροντας αρχικά τα προϊόντα της BAT σε Κύπρο, Μάλτα, με δυνατότητα επέκτασης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η απόφαση αυτή έχει δυνατότητα να τριπλασιάσει τον όγκο προϊόντων, συμβάλλοντας στην απασχόληση στην περιοχή, με μεγάλη αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που γίνεται εφικτό με τη λειτουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται να φτάνουν στην Ελλάδα πάνω από 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως από 5 εργοστάσια του ομίλου στην Ευρώπη. O υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται με τέτοιες επενδυτικές κινήσεις. «Η δυναμική της χώρας είναι δεδομένη και είναι σημαντικό που μεγάλες εταιρείες την αξιοποιούν, φέρνοντας τον στόχο της ανάπτυξης ακόμα πιο κοντά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της British American Tobacco για την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα και το Ισραήλ, Τζιανπέρο Παζανέζε, αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του ομίλου στην ελληνική αγορά και στη δυναμική της, όσο και στη δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ευρύτερο περιφερειακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. «Με την έναρξη της λειτουργίας του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου, η BAT δείχνει έμπρακτα τη διαρκή υπόσχεσή της να δίνει αξία καθημερινά στην ελληνική κοινωνία. Τώρα, η δέσμευση αυτή πάει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας τον Πειραιά φορέα της αξίας αυτής και για άλλες αγορές, κάτι που θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία». Παράλληλα, ο επικεφαλής της BAT Hellas προανήγγειλε την υλοποίηση επενδύσεων 100 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία στην Ελλάδα. Στη σημασία της συνεργασίας με τη BAT αναφέρθηκε ο οικονομικός διευθυντής της Cosco Ελλάς, Γιάννης Δεσποτίδης, τονίζοντας ότι: «Η συμφωνία συνεργασίας της Cosco με την ΒΑΤ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Πειραιά και τις δυνατότητές του, οι οποίες για πρώτη φορά ξεδιπλώνονται και σε έκταση και σε ένταση, με την επένδυση του ομίλου Cosco». Επίσης, ο κ. Δεσποτίδης ανέφερε ότι: «Το κλειδί για το μέλλον είναι η προσαρμογή στις προκλήσεις και τις ανάγκες ενός απαιτητικού και ανταγωνιστικού παγκόσμιου περιβάλλοντος. Ετσι, μπορεί και πρέπει να υπηρετείται το κοινό καλό. Το παράδειγμα της ΒΑΤ και της Cosco πρέπει να βρει μιμητές παντού. Το έχουμε ανάγκη για το καλό της Ελλάδας».

Να αναφέρουμε ότι την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα, η BAT Hellas θυγατρική της BAT έχει καταβάλει φόρους ύψους 3,2 δισ. ευρώ, σε μια αγορά που γνωρίζει ετήσια κάμψη 6% κατά μέσο όρο, λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή