Αισθητή μείωση ζημιών για την ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά τη χρήση του ’15

Αισθητή μείωση ζημιών για την ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά τη χρήση του ’15

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ σημείωσε κατά το 2015 ο όμιλος τσιμέντων και δομικών υλικών της ΑΓΕΤ Ηρακλής, σημαντικά χαμηλότερες των ζημιών 40,7 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί κατά τη χρήση του 2014. Σε επίπεδο μητρικής, πάντως, οι ζημίες αυξήθηκαν σε 37,7 εκατ. ευρώ, από ζημίες 26,3 εκατ. ευρώ, καθώς πέρυσι η εταιρεία αναγνώρισε ζημία απομείωσης ύψους 31,48 εκατ. ευρώ, που αφορά στη συμμετοχή της στη θυγατρική Lafarge Beton ΑΒΕΕ. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΑΓΕΤ συνεχίζει τη στρατηγική της για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών.

Ωστόσο, όσο οι κατασκευές κατοικιών και δημόσιων έργων υποδομών παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, δεν θα πρέπει να αναμένεται και η ανάκαμψη της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα δύο εργοστάσια της ΑΓΕΤ Ηρακλής σε Μηλάκι και Βόλο υπολειτουργούν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτιμάται ότι οι δύο μονάδες λειτουργούν σε ποσοστό 30% επί της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας του ομίλου, δείγμα της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της μειωμένης παραγωγής κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά εξειδικευμένα προϊόντα που είναι δύσκολο να βρεθούν σε άλλες αγορές, όπως η ελαφρόπετρα ή το τσιμέντο που προορίζεται για πλατφόρμες πετρελαίου.

Χάρις στις κινήσεις αυτές, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 4,5% το 2015 και ανήλθε σε 247,1 εκατ. ευρώ, έναντι 236,4 εκατ. ευρώ κατά το 2014. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ενισχύθηκε κατά 4,6% και ανήλθε σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 208,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισημαίνει και τη θετική επίδραση που είχε στις πωλήσεις η ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, καθώς η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος και η αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ λειτούργησαν ευεργετικά. Οσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) του ομίλου, αυτή διαμορφώθηκε σε κέρδη ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 13,7 εκατ. ευρώ το 2014.

Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομική και πολιτική συγκυρία που διαμορφώθηκε στη διάρκεια του 2015, οι επενδύσεις του ομίλου αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη βελτίωση της ασφάλειας και της εργασιακής υγείας, της περιβαλλοντικής απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας, κυρίως στους τομείς της κατανάλωσης ενέργειας και της χρήσης εναλλακτικών μορφών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η LafargeHolcim, μητρική του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, έχει δρομολογήσει τη διαδικασία εξόδου της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχει προχωρήσει σε απόκτηση του 100% των μετοχών της εισηγμένης. Η εταιρεία αναμένεται να εξέλθει του Χρηματιστηρίου τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι σκέψεις για την έξοδο των μετοχών από το ΧΑΑ υπήρξαν, κατά καιρούς, σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, ιδίως από την αρχή της οικονομικής κρίσης και μετά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του ομίλου, η απόφαση επιταχύνθηκε μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Lafarge με τη Holcim.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή