Αυξήθηκαν κατά 7,5% οι αφίξεις τουριστών το α΄ δίμηνο του έτους

Αυξήθηκαν κατά 7,5% οι αφίξεις τουριστών το α΄ δίμηνο του έτους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή εκκίνηση για τη φετινή χρονιά έκανε ο τουρισμός στην Ισπανία και στην Κύπρο, με την Ελλάδα να ακολουθεί και την Τουρκία να καταγράφει σοβαρές απώλειες.

Η σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ισπανία και στην Κύπρο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση που καταγράφουν τα τουριστικά μεγέθη στην Τουρκία, στην Τυνησία και στην Αίγυπτο λόγω των προβλημάτων με τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι εν λόγω προορισμοί τον τελευταίο χρόνο. Επίσης, η Τουρκία χάνει σημαντικό μερίδιο από την πίτα και των Ρώσων τουριστών λόγω του οικονομικού και τουριστικού εμπάργκο που της έχει επιβάλει η Ρωσία μετά την κατάρριψη, πέρυσι, του μαχητικού της από τουρκικά πυρά. Μικρότερο μερίδιο σε σχέση με την Ισπανία και την Κύπρο λαμβάνει η χώρα μας από τις τουριστικές απώλειες της Τουρκίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Ομως με δεδομένο ότι οδεύοντας προς την καλοκαιρινή σεζόν και οι διαθέσιμες ξενοδοχειακές κλίνες σε ασφαλείς προορισμούς θα είναι λιγότερες σε αριθμό από τη ζήτηση, αναμένεται εκτός απροόπτου να αποκομίσει περισσότερα οφέλη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% φθάνοντας σε 769.247. Μόνο τον Φεβρουάριο η αύξηση των διεθνών αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 9,8%. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, με δηλώσεις του στο Bloomberg, επανέλαβε τις εκτιμήσεις του για αύξηση φέτος των διεθνών αφίξεων φθάνοντας στα 25 εκατ. (χωρίς να υπολογίζονται οι τουρίστες με κρουαζιέρα) και των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 15 δισ. ευρώ. Πάντως, σημείωσε ότι η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων προϋποθέτει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επίσης, άσκησε κριτική για το θέμα της μη φορολόγησης των τουριστικών μισθώσεων σε ιδιωτικές κατοικίες μετά το άνοιγμα της αγοράς, κάνοντας λόγο για απώλεια δημόσιων εσόδων που ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην Τουρκία για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 8,5% φθάνοντας σε 2,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Η πτώση των αφίξεων από τη Γερμανία έφθασε σε ποσοστό 6% (252.546), από τη Βρετανία σε ποσοστό 9,5% (68.373), από την Ελλάδα σε ποσοστό 18,1% (75.777) και από τη Ρωσία σε ποσοστό 54,4% (42.180). Επίσης, για τον Φεβρουάριο οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 10,3%.

Στην Κύπρο οι διεθνείς αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 23,9% φθάνοντας σε 114.596. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου οι διεθνείς αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 49,7% (12.662), από τη Βρετανία κατά 23,8% (36.727), από τη Γερμανία κατά 25,5% (4.308) και από την Ελλάδα κατά 16,9% (15.859). Μόνο τον Φεβρουάριο οι αφίξεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 30,1%.

Στην Ισπανία οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για το δίμηνο αυξήθηκαν κατά 14,1% ξεπερνώντας τα 8,5 εκατ. Η αύξηση των αφίξεων από τη Βρετανία έφθασε σε ποσοστό 17,7% (1,8 εκατ.), από τη Γερμανία σε ποσοστό 10,4% (1,3 εκατ.) από την Ιταλία κατά 15,7% (750.998) και από τη Γαλλία κατά 0,4% (677.763). Μόνο τον Φεβρουάριο η αύξηση των αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 16,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή