Το «Πανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας» ανοίγει τις πύλες του

Το «Πανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας» ανοίγει τις πύλες του

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει σήμερα το «Πανόραμα επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας» στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο περυσινό «Πανόραμα» συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα και 172 εισηγητές. Εγιναν 1.355 αιτήσεις για τις 25 «Business Days» (τις ημερήσιες επισκέψεις σε επιχειρήσεις) που έλαβαν χώρα μετά το συνέδριο. Αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να είναι μεγαλύτεροι φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών.

Ο Ιορδάνης Λαδόπουλος, πρώην καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και εμπνευστής του «Πανοράματος», που διεξάγεται για έκτη χρονιά φέτος, αντιλαμβάνεται την αποστολή του ως τη διευκόλυνση της επαφής μεταξύ φοιτητών και αποφοίτων από τη μία, και των επιχειρήσεων που αναζητούν ταλέντα από την άλλη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τη συνταξιοδότησή του το 2004, ο κ. Λαδόπουλος πήγαινε κάθε χρόνο με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών του στους Δελφούς, όπου λάμβαναν χώρα τριήμερα «Συμπόσια διοικητικής σκέψης», στα οποία συμμετείχαν κορυφαίοι επιχειρηματίες. Το «Πανόραμα» και οι «Business Days» είναι η μετεξέλιξη αυτής της πολυετούς προσπάθειας να πέσει το φράγμα που χωρίζει την ακαδημαϊκή ζωή από τις επιχειρήσεις.

Το «Πανόραμα», όμως, γεννάει τους εν δυνάμει διαδόχους του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εταιρεία College Link, μία start-up που ιδρύθηκε το 2014 μετά τη συμμετοχή των εμπνευστών της στο συνέδριο. Οι τρεις ιδρυτές –ο Γιάννης Hμελος, ο Δημήτρης Προμπονάς και ο Στέφανος Αλκίδης, απόφοιτοι των τμημάτων Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών– είχαν σκεφθεί να φτιάξουν μία διαδικτυακή πλατφόρμα που καθοδηγεί τους αποφοίτους στην αναζήτηση εργασίας, ενώ θα παρέχει σε εγγεγραμμένες επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση για την αναζήτηση εργαζομένων στη βάση δεδομένων της. Συμμετέχοντας στο συνέδριο εκείνης της χρονιάς, μπόρεσαν να αναπτύξουν την ιδέα τους και να έλθουν σε επαφή με μεγάλες επιχειρήσεις που τους βοήθησαν στα επόμενα βήματα.

Οπως λέει στην «Κ» ο Στέφανος Αλκίδης, συνιδρυτής και διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της College Link, το βασικό ερέθισμα για τη δημιουργία της «ήταν η προσωπική μας εμπειρία όταν ψάξαμε να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση στο πανεπιστήμιο. Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει ώστε η αναζήτηση αυτή να γίνει αποτελεσματικά, εύκολα και γρήγορα».

Η εταιρεία, προς το παρόν, χρεώνει επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται για να τις συνδράμει στην αναζήτηση υποψηφίων εργαζομένων. Για τους ίδιους τους νέους, οι υπηρεσίες της είναι δωρεάν.

Η College Link θα είναι παρούσα στο φετινό «Πανόραμα» με ενημερωτικό περίπτερο: «Αισθανόμαστε καθημερινά την κρίση που υπάρχει στην χώρα μας, αλλά δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω», λέει στην «Κ» ο κ. Αλκίδης. Τονίζει, μάλιστα, πόσο σημαντικό είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας να παρακολουθούν συνέδρια όπως το «Πανόραμα». Εκεί, όπως λέει, μπορούν να έλθουν σε επαφή με ανθρώπους που κάποτε ήταν στη θέση που είναι αυτοί τώρα.

Συμμετοχικές επενδύσεις

Για τους νέους που σκέφτονται να δοκιμαστούν οι ίδιοι στον επιχειρηματικό στίβο, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εισήγηση του Σωκράτη Πλούσσα στο «Πανόραμα». Ο κ. Πλούσσας, εκτός από πρόεδρος του Hellenic Start-Up Association, είναι συνιδρυτής του Open Circle, μίας ψηφιακής πλατφόρμας προσέλκυσης συμμετοχικών επενδύσεων.

«Οι συμμετοχικές επενδύσεις είναι ένας νέος όρος, στον οποίο περικλείεται η έννοια της συμμετοχής πολλών επενδυτών σε ένα έργο, με μικρότερη χρηματική συνδρομή ανά επενδυτή», λέει στην «Κ» ο κ. Πλούσσας. «Εδώ η διαδικασία είναι πολύ πιο ευέλικτη».

Οπως εξηγεί, στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί το σχετικό εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο «εντός των επόμενων λίγων μηνών».

Το μήνυμα αισιοδοξίας που θέλει να μεταφέρει στους συνέδρους είναι ότι «αυτή την εποχή τα διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια είναι περισσότερα από ποτέ». Είναι πολύ σημαντικό, καταλήγει, οι νεοφυείς επιχειρήσεις «να αποκτήσουν το μέγεθος, το σχέδιο και τη διακυβέρνηση» που θα τις καταστήσουν ελκυστικές στους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή