Ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια μόνο για ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ

Ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια μόνο για ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To θέμα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα ενέργειας έθιξε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση, πέρα από τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ, δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση για αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος σημειώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιφορτιστεί από την κυβέρνηση για την υλοποίηση 9 αποκρατικοποιήσεων στις οποίες περιλαμβάνεται μόνον ο ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, δεσμεύθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως αυτό είχε καταρτιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόγραμμα αυτό, αν και δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο Εθνικό Τυπογραφείο, περιλαμβάνει 23 αποκρατικοποιήσεις και όχι εννέα, όπως διατείνεται τόσο ο κ. Σκουρλέτης, όσο και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, εκτός από τον ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται (πιθανώς μέσα στο 2016) για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, την πώληση του 35% στα ΕΛΠΕ και τέλος να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ.

Οι υποχρεώσεις αυτές περιγράφονται στον ν. 4336/2015 που επικυρώνει τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας με τους πιστωτές της, και ο οποίος ψηφίστηκε στη Βουλή την παραμονή του περασμένου Δεκαπενταύγουστου. Ο νόμος μάλιστα περιλαμβάνει δύο παραρτήματα, 1. το Σχέδιο Αξιοποίησης των Περιουσιακών Στοιχείων (ADP) και 2. τις Κρατικές Δράσεις σε εκκρεμότητα, έτσι όπως αυτά είχαν καταρτιστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στις 30 Ιουλίου 2015. Η κυβέρνηση δεν ανήρτησε ποτέ τα παραρτήματα αυτά είτε στη Βουλή είτε στο Εθνικό Τυπογραφείο. Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ ανήρτησε στον δικτυακό του τόπο τo ADP που περιλαμβάνει τις 23 αποκρατικοποιήσεις οι οποίες κατονομάζονται αναλυτικά, μαζί με τα χρονοδιαγράμματά τους. Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, δεν ανήρτησε τις εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που όμως έπραξαν η γερμανική και η ολλανδική Βουλή.

Ειδικότερα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο οποίο δεσμεύθηκε η κυβέρνηση έχει αναρτηθεί και στην Bundestag και το οποίο είναι πανομοιότυπο με εκείνο που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ στον δικό του δικτυακό τόπο. Μάλιστα, το παράρτημα του γερμανικού νόμου με τον οποίο εγκρίνεται η δανειακή σύμβαση της χώρας μας, περιέχει και τις 55 εκκρεμότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή