Βραχυπρόθεσμα τα κέρδη των επενδυτών στο χρηματιστήριο

Βραχυπρόθεσμα τα κέρδη των επενδυτών στο χρηματιστήριο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι τέσσερις στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου πρόσφεραν βραχυπρόθεσμα κέρδη στους επενδυτές. Το αποτέλεσμα ήταν στη συνεδρίαση της Παρασκευής να επικρατήσουν ρευστοποιήσεις και να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό έδαφος. Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 1,5%. Ενα τεχνικό πρόβλημα στην έναρξη της συνεδρίασης που διήρκεσε από τις 10.30 μέχρι και τις 11.10 το πρωί καθήλωσε τις συναλλαγές, με συνέπεια ο τζίρος να μην ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν μικρότερη κατά μία συνεδρίαση λόγω της αργίας του καθολικού Πάσχα. Το άνοιγμα των συνεδριάσεων την περασμένη Τρίτη έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 566,67 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,73% και την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 41,280 εκατ. ευρώ. Καλή συμπεριφορά επέδειξαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς που ενισχύθηκε 10,27% της Εθνικής τράπεζας που κέρδισε 6,64% και της Eurobank που σημείωσε άνοδο 5,73% και αναρριχήθηκε στα 0,83 ευρώ. Την Τετάρτη συμπληρώθηκαν πέντε σερί ανοδικές συνεδριάσεις με τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό έτους που σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2016 (440,88 μονάδες) να ενισχύεται σε ποσοστό 31,28%. Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε 2,15% και διαμορφώθηκε στις 578,83 μονάδες. Ενισχυμένη ήταν και η αξία των συναλλαγών που έφθασε τα 113,876 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές ήταν οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (+12,25%) και της Alpha Bank (+5,91%). Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,3% και διαμορφώθηκε στις 577,12 μονάδες. Περιορίσθηκε και η αξία των συναλλαγών στα 74,169 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Μάρτιος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας μέχρι τώρα για το Χρηματιστήριο, με συνολική θετική απόδοση 11,69% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Η ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2016 κινήθηκε μάλλον υποτονικά από πλευράς κύκλου εργασιών για τις εισηγμένες που έχουν τη βασική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έχει φρενάρει επενδύσεις και έχει αναβάλει επιχειρηματικές συμφωνίες για μεγάλο αριθμό εισηγμένων. Βέβαια, εξαίρεση αποτελούν οι εξωστρεφείς εισηγμένες (τουλάχιστον το 40% του τζίρου εξάγουν σε διεθνείς αγορές) που συνεχίζουν την επέκτασή τους σε νέες αγορές. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εταιρείες έμαθαν να επιβιώνουν στην «οικονομία των μετρητών» που επεβλήθη από τα capital controls, καθώς εισήλθαμε στον 10ο μήνα εφαρμογής τους.

Αυτό οφείλεται αφενός στην πολύ συντηρητική πολιτική επενδύσεων, αφετέρου στη σφιχτότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Εκ πρώτης όψεως, οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι μια θετική ανάγνωση. Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, όμως, οι εταιρείες δείχνουν απρόθυμες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Λογικό, τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν ακόμα στην τραπεζική αγορά. Αν χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι εταιρείες θα ξαναμπούν στη λογική της επέκτασης. Και αυτό το ενδεχόμενο αφορά περισσότερο εταιρείες που έχουν ικανή ρευστότητα στο να κινηθούν οριζόντια ή κάθετα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή τους.

Συμπερασματικά, το 2016 θα κινηθεί σε αυτούς τους τρεις άξονες: Οι τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν στον μέγιστο βαθμό από τη βελτίωση του μακροοικονομικού σκηνικού, οι μη βιώσιμες εταιρείες θα γυρίσουν σελίδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι εύρωστες εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα και ισχυρά αντανακλαστικά θα κυνηγήσουν τις ευκαιρίες μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Τα νέα μέτρα και η φορολογία αναμένεται να επιτείνουν τις δυσκολίες στην κατανάλωση, ωστόσο ο ψυχολογικός παράγοντας είναι ικανός έπειτα από 7 χρόνια ύφεσης (βραχύβια ανάκαμψη το 2014), πολύ χαμηλής κοστολογικής βάσης και ισχυρών αντοχών να επαναφέρει την ορατότητα στα μεγέθη σε μεγαλύτερο μέρος εισηγμένων εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή