Fast Track εκκαθάριση των πτωχευμένων επιχειρήσεων

Fast Track εκκαθάριση των πτωχευμένων επιχειρήσεων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, που παραπαίουν, δυνατότητες σε εκείνες που αντιμετωπίζουν σύνθετα και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και διαδικασίες άμεσης πιστοποίησης του επιχειρηματικού «θανάτου» για όσες, παρά την προσπάθεια, δεν τα κατάφεραν, εγγυώνται οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο τελευταίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής εργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι νέες διατάξεις, προϊόν σκληρής και επίπονης εργασίας πανεπιστημιακών, αλλά και εξειδικευμένων νομικών, φιλοδοξούν να φέρουν τα «πάνω – κάτω» στα έως τώρα ισχύοντα στο πτωχευτικό δίκαιο, μεταβάλλοντας ριζικά τη φιλοσοφία των ρυθμίσεων και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα. Οι επικείμενες ρυθμίσεις αναμένεται να ολοκληρώσουν τη θεσμική μεταβολή που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι, με πολλές διατάξεις για την πτώχευση να περιληφθούν στον νόμο 4336 του 2015, και να υλοποιηθούν βασικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της υπογραφής (τον περασμένο Αύγουστο) της τρίτης δανειακής σύμβασης με τους πιστωτές μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, που σηκώνει και το κύριο βάρος της νομοπαρασκευαστικής εργασίας για τις εκτενείς μεταβολές του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, επισημαίνει μεταξύ άλλων στην «Κ» ότι: «Το νέο πτωχευτικό δίκαιο αναδεικνύεται σε κρίσιμο εργαλείο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της οικονομίας, και όχι μόνον, όπως παραδοσιακά ίσχυε, σε μέσο εκκαθάρισης του παθητικού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων».

Οι επικείμενες μεταβολές που συγκροτούν ένα ευρύ φάσμα διατάξεων (το νέο νομοθέτημα είναι εκτενές και με πολλά άρθρα), περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ταχείας εκκαθάρισης πτωχευμένων επιχειρήσεων, που συνιστούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες και άλλους εμπλεκομένους να απαλλάσσονται από τις επιχειρήσεις που έχουν ουσιαστικά «πεθάνει», παράγοντας τοξικές καταστάσεις στην οικονομία. Αντίθετα σε εκείνες που βρίσκονται στην «κόψη του ξυραφιού» ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρέχονται εργαλεία για δεύτερη ευκαιρία, προκειμένου να ανακάμψουν προς όφελος των ιδίων αλλά και των εργαζομένων.

Οι 5 αλλαγές και το άρθρο 99

Σημαντικές είναι οι μεταβολές που επιχειρούνται, με τις νέες διατάξεις, στο γνωστό σε όλους μας άρθρο 99 (προέβλεπε διαδικασία προστασίας της προβληματικής επιχείρησης για ένα διάστημα από τους πιστωτές της). Ειδικότερα, στο εξής η διάσωση θα αφορά επιχειρήσεις που μπορεί να είναι βιώσιμες –«να το παλέψουν»– με την πρόβλεψη της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης (διαδικασία «pre-pack», όπως θα λέγεται).

Hδη οι επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικά για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 ξεπερνούν τις 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τα 60 και πλέον πρωτοδικεία της χώρας. Με τις νέες διατάξεις στη διαδικασία διάσωσης θα μπορούν να προσφύγουν όχι μόνον επιχειρήσεις που είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας αλλά και εκείνες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και μπορούν με τις νέες διατάξεις να βοηθηθούν.

Θεσπίζεται νέο επάγγελμα, του λεγόμενου διαχειριστή Αφερεγγυότητας, ο οποίος –οι λεπτομέρειες για την άσκησή του θα καθοριστούν ενδεχομένως με προεδρικό διάταγμα– θα ασκεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συνδίκου, του μεσολαβητή και του ειδικού εκκαθαριστή, με πρακτικές που ισχύουν από χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Προβλέπεται επίσης δραστική μείωση της διαδικασίας αλλά και του χρόνου για να ολοκληρώνεται στο εξής η πτωχευτική διαδικασία, η οποία με το ισχύον καθεστώς διαρκούσε χρόνια, ξεπερνώντας πολλές φορές και τα 10. Η συντόμευση των πτωχευτικών διαδικασιών προβλέπεται λεπτομερώς με αυστηρές προθεσμίες για κάθε φάση των δικαστικών κινήσεων.

Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την απαλλαγή των συνεπειών της πτώχευσης μετά παρέλευση τριών ετών, προκειμένου, έτσι, να δίδεται η δυνατότητα και η ευκαιρία σε όσους επιχειρηματίες ατύχησαν και θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν, να έχουν ένα νέο ξεκίνημα (fresh start).

Επίσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες που ακολουθούν την πτωχευτική διαδικασία και σχετίζονται με την αναδιάρθρωση της επιχείρησης.

Οι νέες ρυθμίσεις του Πτωχευτικού Κώδικα αναμένεται σύντομα να είναι έτοιμες, καθώς ισχύει, σε συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ισχύσουν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι για τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού δικαίου. Η επιτροπή που τις επεξεργάζεται, αποτελείται από τους πανεπιστημιακούς Γ. Τριανταφυλλάκη, Γ. Μιχαλόπουλο, Νικ. Τέλλη, Δ. Αυγητίδη, τους δικαστές, Γ. Χριστοδούλου, Γ. Αλμπούρα, Σοφία Φουρλάρη, Αλκιβιάδη Φερεσίδη, καθώς και από εξειδικευμένους δικηγόρους και υπηρεσιακούς παράγοντες αρμοδίων υπουργείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή