Η προσπάθεια για τον ΟΤΕ «μπλόκαρε» στο πολιτικό κόστος

Η προσπάθεια για τον ΟΤΕ «μπλόκαρε» στο πολιτικό κόστος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό κόστος σταθμίζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 6% των μετοχών ΟΤΕ, ελέγχει το 10% των δικαιωμάτων ψήφου και το υπόλοιπο 4% των μετοχών, χωρίς τα δικαιώματα ψήφου, που κατέχει το ΙΚΑ. Πρόσφατα, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, η αποκρατικοποίηση του 10% εντάχθηκε στις άμεσες αποκρατικοποιήσεις που θα υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει μεταφερθεί από το Δημόσιο το σχετικό περιουσιακό στοιχείο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία πώλησης. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό δείχνει την πρόθεσή της να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, χωρίς ωστόσο να κινείται απαραίτητα προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αποκρατικοποίηση με μεγάλο πολιτικό κόστος. Αυτό συμβαίνει αφενός μεν επειδή ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ πολέμησε σφοδρά τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, αφετέρου δε η πώληση του 10% θα σημάνει απώλεια ειδικών δικαιωμάτων που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι όσο το Δημόσιο ελέγχει το 10% των μετοχών ΟΤΕ, συμμετέχει με αυξημένη πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ επιπλέον διαθέτει δικαιώματα βέτο, π.χ., στην πιθανή πώληση της εταιρείας από την Deutsche Telekom σε τρίτους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ή/και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποτίμησης του 10%. Κυρίως θα πρέπει να υπάρχει εικόνα σχετικά με την αξία των ειδικών δικαιωμάτων που κατέχει σήμερα το Δημόσιο και επιπλέον να βολιδοσκοπήσει τις προσθέσεις της Deutsche Telekom. Εξάλλου, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και, είτε αρέσει πολιτικά είτε όχι, η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε.

Σήμερα η αξία του 10% αποτιμάται κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, αλλά ένα πιθανό υπερτίμημα για τα ειδικά δικαιώματα θα μπορούσε να φέρει το τίμημα στα 500 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά σαφώς δεν είναι απαγορευτικά για τη γερμανική εταιρεία. Η ίδια μόλις πρόσφατα άντλησε 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, ποντάροντας κυρίως στο χαμηλό κόστος χρήματος.

Η διοίκηση της Deutsche Telekom φαίνεται να αισθάνεται εξίσου άβολα με την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της πιθανότητας περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία νιώθει καλύτερα με τη συμμετοχή του Δημοσίου στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα. Για τον λόγο αυτό, η γερμανική εταιρεία, όσο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή το δημοσιονομικό, το προσφυγικό και άλλα προβλήματα, θα αναμένει την εκδήλωση των κινήσεων από την πλευρά του ενδιαφερόμενου πωλητή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή